Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Amet hoiatab troopilise viirusnakkuse eest, mis levib sääskede ja kärbestega

Copy
Foto: Shutterstock

Reedel avaldatud ECDC Oropouche viiruse (OROV) haiguse ohuhinnangu lühikirjelduse kohaselt teatati 2024. aasta juunis ja juulis Euroopa Liidu (EL) riikides esimest korda 19 imporditud OROV-haiguse juhtumist, kõik on seotud reisimisega Kuubal või Brasiilias. Alates 2024. aasta jaanuarist on Lõuna-Ameerikas, Kesk-Ameerikas ja Kariibi mere piirkonnas teatatud üle 8000 juhtumist.

Oropouche palavik on troopiline viirusnakkus, mis võib nakatada inimesi. See levib hammustavate kärbeste ja sääskede kaudu. Kärbsed on laialt levinud Ameerikas ja vähem Euroopas. Mitmed sääseliigid on ka võimalikud viirusekandjad.

Lõuna-Ameerika, Kesk-Ameerika ja Kariibi mere piirkonna epideemiapiirkondadesse reisivate või neis elavate kodanike OROV-nakkuse ohtu hinnatakse praegu mõõdukaks. Siiski suureneb risk nende jaoks, kes külastavad tugevalt mõjutatud piirkondi, eriti Brasiilia põhjaosariikides või Amazonase piirkonnas, ja/või need, kes ei kasuta piisavaid isikukaitsemeetmeid.

Inimeste OROVga kokkupuutumise ohtu Euroopa Liidus peetakse väga väikeseks, vaatamata uute OROVi haigusjuhtude tõenäolisele sissetoomisele, kuna Mandri-Euroopast puuduvad pädevad vektorid.

OROVi haigus võib avalduda ägeda palavikuga kulgeva haigusena, millega kaasneb peavalu, iiveldus, oksendamine, lihas- ja liigesevalu ning mõnikord ka raskemad sümptomid. Taastumise prognoos on hea ja surmaga lõppevad tagajärjed on äärmiselt haruldased. Puuduvad vaktsiinid OROVi haiguse ennetamiseks, samuti puuduvad spetsiifilised ravimid.

Hiljutised andmed näitavad, et OROV-nakkus raseduse ajal võib põhjustada tõsiseid tagajärgi, sealhulgas raseduse katkemist, arenguprobleeme ja loote deformatsioone. Seda veel uuritakse ja pole kinnitust leidnud. Arvestades OROV-nakkuse suurt võimalikku mõju ja seda, et OROVi mõjutatud piirkonnad on samuti klassifitseeritud piirkondadeks, kus Zika viirus (ZIKV) levib praegu või on levinud varem, on soovitatav, et rasedad naised järgiksid nii OROVi kui ka ZIKVga seotud soovitusi. 

Isikukaitsemeetmed hammustuste ohu vähendamiseks hõlmavad tõrjevahendi kasutamist, pikkade varrukatega särkide ja pikkade pükste kandmist. Need meetmed on olulised kaitse tagamiseks hammustuste eest.

Märksõnad

Tagasi üles