Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Avastati uut tüüpi rasvarakud, mis toimivad nagu treening

Copy
Avastatud rasvarakud võivad aidata kasutada liigset energiat, jäljendades treeningu mõju.
Avastatud rasvarakud võivad aidata kasutada liigset energiat, jäljendades treeningu mõju. Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud kehas uut tüüpi rasvarakud, mis põletavad energiat ja toodavad soojust ilma kindla eesmärgita, sarnaselt sellega, kuidas võtame vahel ette mõttetuid ülesandeid, et näida hõivatud, vahendab New Atlas. Sellest võib olla aga ka kasu.

Rasv jaotub mitmeks tüübiks: valge rasv talletab energiat, pruun rasv põletab energiat ja toodab soojust, ning beež rasv teeb mõlemat, kuid ebatõhusamalt. Nüüd on avastatud uus beeži rasva alatüüp, mis kasutab energia ja soojuse tootmiseks teistsugust mehhanismi.

Tavapärased pruunid ja beežid rasvarakud kasutavad soojuse tootmiseks UCP1 valku, mis asub raku nn energiatehastes mitokondrites. Kuid avastatud uued beežid rakud, millel puudub UCP1, toodavad soojust n-ö mõttetute tsüklite kaudu. Need tsüklid hõlmavad rasvade lagundamist ja uuesti kokkupanemist või kreatiini muundamist ja tagasi muutmist. Need protsessid kulutavad energiat ja toodavad soojust otsese kasuta, kuid võivad aidata kasutada liigset energiat, sarnaselt treenimisega. Seega võib nende aktiivsus aidata kaasa tervise ja normaalse kehakaalu hoidmisele.

Uued rasvarakud leiti esimest korda hiirtel, kuid hiljem tuvastati ka inimestel. Huvitaval kombel esinevad värskelt avastatud rakud sagedamini kui UCP1 rakud – neid tundub olevat peaaegu kõigil inimestel, aga beeže UCP1 rakke vaid pooltel. Inimestel, kellel on rohkem beeže rasvarakke, on üldiselt parem tervis.

Uuringu alusel võidakse tulevikus välja töötada ravim, mis aktiveerib neid rakke või muudab valged rasvarakud beežideks.

Teadustöö avaldati mainekas ajakirjas Cell Metabolism.

Märksõnad

Tagasi üles