Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Rootsi meedia: ahvirõugete uude varianti haigestunu tunneb end hästi

Copy
Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas Aafrikas levivad ahvirõuged ülemaailmseks tervishoiu hädaolukorraks.
Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas Aafrikas levivad ahvirõuged ülemaailmseks tervishoiu hädaolukorraks. Foto: Shutterstock

Rootsi meedia teatel tunneb ahvirõugete ehk m-rõugete uude varianti haigestunud inimene end hästi.

Nakkushaiguste arst Maria Rotzen Östlund ütles, et Stockholmi piirkonnas ravil olev patsient tundis end reedel hästi, edastasid ajalehed, teiste seas Aftonbladet.

Rootsi tervishoiuvõimud teatasid neljapäeval, et haigestunu sai nakkuse, viibides Aafrika piirkonnas, kus ahvirõugeid esineb suurel hulgal.

Rootsi rahvaterviseameti direktor Olivia Wigzell ütles, et kuigi ahvirõugetesse nakatunud inimest ravitakse Rootsis, ei mõjuta see elanikkonda laiemalt.

Tegemist on esimese ahvirõugete uue variandi juhtumiga, mis on diagnoositud väljaspool Aafrika mandrit.

Sel nädalal teatas ka Pakistani terviseministeerium ühest ahvirõugete diagnoosi saanud mehest, kes naasis ühest Pärsia lahe riigist. Ametnike sõnul tuleb veel uurida, millise konkreetse viirusevariandiga on tegemist.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul võib Euroopas lähipäevil või -nädalatel kinnitust leida veel ahvirõugete uue variandi juhtumeid.

Euroopa Liidu tervishoiuagentuur Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) soovitas reedel liikmesriikidel panna end valmis m-rõugete nakkusjuhtudeks, märkides samas, et haigestumise oht on olemas, kuid väike.

Ahvirõugete uus variant avastati esmalt Kongos, kuid see on levinud edasi naaberriikidesse Rwandasse, Burundisse, Keeniasse ja Ugandasse.

Tagasi üles