Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Levinud käitumisviis võib üllatuslikult tervist kahjustada

Copy
Igavus panustab vaimse tervise halvenemisse.
Igavus panustab vaimse tervise halvenemisse. Foto: Shutterstock

Internetivideote pidev edasi-tagasi kerimine ja nende vahetamine igavuse leevendamiseks võib tegelikult igavust suurendada ning vähendada kaasatust sisuga ning kärpida rahulolu, kirjutatakse ajakirjas Experimental Psychology: General avaldatud uuringus.

Uuring hõlmas seitset eksperimenti, kus osales üle 1200 inimese USA-st ja Toronto ülikooli tudengite hulgast, vahendab Ameerika psühholoogia assotsiatsioon.

Katsetes vahetasid osalejad videosid, kui nad tundsid igavust, ja eeldasid, et uuele videole üleminek aitab igavust peletada. Kuid tulemused näitasid, et videote vahetamine – lühikeste lõikude vaatamine või nende edasikerimine – suurendas tegelikult veelgi igavust. Uuringut juhtinud Toronto ülikooli teadur Katy Tam soovitas, et nauditavama kogemuse saamiseks võiks inimesed keskenduda ühe video täielikule vaatamisele, sarnaselt sellele, kuidas kogetakse kinos sügavamat elamust, kui sisusse täielikult sukeldutakse.

Ühes eksperimendis, kus osalejad vaatasid üht 10-minutilist videot ilma edasikerimise võimaluseta, esines nende sõnul igavustunnet vähem ja nad leidsid, et see vaatamiskogemus oli rahuldustpakkuvam ja sisukam võrreldes olukorraga, kus neil oli võimalus vaadata mitut lühemat videot. Uuringus leiti, et pidev videote vahetamine võib muuta nende sisu tähtsusetuks, kuna inimestel pole piisavalt aega nendesse süveneda.

Samuti toodi välja, et pidev digitaalne hüplemine ja seetõttu suurenenud igavus võivad avaldada negatiivset mõju vaimsele tervisele. Krooniline igavus on seotud varasemate uuringute järgi depressioonisümptomite, ärevuse, sadistliku agressiooni ja riskikäitumisega.

Märksõnad

Tagasi üles