Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Iraani mehe maailm värvub pärast igat orgasmi just seda värvi

Copy
Võib oletada, et Mr. R Iraanist võib iga orgasmi järel näha umbes sellist pilti.
Võib oletada, et Mr. R Iraanist võib iga orgasmi järel näha umbes sellist pilti. Foto: Marek Strandberg Dall-E tehisaru abil

Iraani arstid kirjeldasid üht haruldast sünesteesia vormi, mis vallandub kas orgasmi või ka teatud tüüpi valu tagajärjel. Üks õnnelik mees näib kogevat maailma kõige värvikirevamat seksi. Tema haruldane sünesteesia vorm aktiveerub orgasmi ajal, mille tulemusena näeb ta mõnda aega maailma roosades toonides. Teismelisena põhjustasid südamehaiguse tõttu tekkinud valusööstud talle aga valgeid aistinguid, kirjeldavad arstid oma juhtumiuurimuses.

Arstid Mashhadis Iraanis teatasid esimest korda sellest meditsiinilisest haruldusest 2022. aastal ajakirjas «Iranian Journal of Psychiatry». Nende patsient oli 31-aastane abielus mees, keda nimetatakse «Mr. R-iks», kes suunati psühhiaatriakliinikusse pärast seda, kui ta hakkas kogema kummalisi nähtusi pärast igat orgasmi. Vahetult pärast orgasmi haripunkti muutus tema nägemine dramaatiliselt, muutudes teravamaks, eredamaks ja roosamaks. Tema enda sõnul tekkis tal «kõrge kontrastsusega nägemine, kus kõikjal domineeris roosa värv».

Mehe värvinägemine ja neuroloogiline talitlus olid täiuslikult normaalsed ning tal ei olnud muid terviseprobleeme. Arstid selgitasid mehele, et tõenäoliselt on tal sünesteesia – seisund, kus inimese maailmatajumine on kuidagi seotud rohkemate meeltega kui tavaliselt. See ajuinfo töötlemise segadus võib põhjustada, et inimene tajub näiteks teatud maitseid sõnu lugedes või tunneb värve, mis on seotud kindlate helidega. Pärast seda selgitust meenutas mees veel üht korda oma elus, mil ta koges ebatavalist värvitaju. Kui ta oli noorem, esinesid tal südameklapi haigusest põhjustatud tugevad rinnavalud. Nende episoodide ajal nägi mees – õigemini siis ta valust pungil aju «valget». See tunne ei ilmnenud, kui ta sai viga muudel põhjustel, ja kui rinnavaluhood täiskasvanuks saades kadusid, kadus ka see tunne.

Kuigi sünesteesia ei ole väga haruldane, kuna arvatakse, et umbes 4 protsenti maailma elanikkonnast omab mingit selle vormi, näib selle mehe sünesteesia olevat eriti haruldane. Arstide sõnul on «orgasm värvides üks haruldasemaid sünesteesia vorme». Samuti on mehe valu-värvi sünesteesia ebatavaline, kuna seda vallandas vaid üks konkreetne valu liik.

Kuigi see seisund oli algul hämmastav, ei tundu see teda negatiivselt mõjutanud olevat. Arstide sõnul ei olnud tal erektsioonihäireid ning ta oli oma seksuaaleluga rahul. Värvide nägemine pärast seksi võib küll mitte olla supervõime, mida valida, kui selline valik oleks, kuid näib siiski pigem põnev kui hirmutav.

Allikas: Gizmodo

Tagasi üles