Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Sääskedega jõuab Euroopasse uus viiruspuhang, millele pole ravi (3)

Copy
Sääsk, sääseke.
Sääsk, sääseke. Foto: Shutterstock

Tervishoiuametnikud andsid reisijatele hoiatuse pärast seda, kui Euroopas kinnitati esimest korda 19 putukatega, eelkõige sääskedega, leviva Oropouche viiruse juhtumit. Need, kelle viiruse test oli positiivne, olid hiljuti Kuubalt ja Brasiiliast puhkuselt naasnud.

Mõned Lõuna-Ameerika ja Kuuba piirkonnad on praegu keset Oropouche viiruse puhangut, mille juhtumeid on tavapärasest mitu korda rohkem. Brasiilias kinnitati hiljuti ka esimesed Oropouche viiruse põhjustatud surmajuhtumid, mis suurendas muret praeguse puhangu pärast, edastab The Conversation.

Oropouche viirus on lülijalgsete kaudu leviv viirus – see tähendab, et see kandub inimestele edasi, kui neid hammustavad nakatunud kärbsed või sääsed. See on Lõuna-Ameerikas kõige levinum lülijalgsete kaudu leviv viirushaigus pärast dengue viirust.

Viirus avastati esimest korda 1955. aastal ühel metsatöölisel, kes oli nakatunud Tobagos Oropouche jõe lähedal. Esimesest suurest haiguspuhangust teatati 1960. aastatel Brasiilias Belémis, kus registreeriti 11 000 haigusjuhtu.

Sellest ajast alates on esinenud korduvaid Oropouche viiruse puhanguid. Hinnanguliselt on Oropouche viirusega nakatunud enam kui pool miljonit inimest alates selle esmakordsest avastamisest. Peamiselt on haiguspuhangud esinenud Lõuna-Ameerika, Kesk-Ameerika ja Kariibi mere troopilistes piirkondades. Kui täpsem olla siis peamiselt Amazonase piirkonnas Brasiilias ja Peruus.

Oropouche viirus kandub inimestele edasi peamiselt nakatunud kärbeste või sääskede hammustuse kaudu – tavaliselt hammustavad need putukad, keda leidub metsaaladel ja veekogude ümbruses. Nakatumine toimub tavaliselt päevasel ajal, eriti päikesetõusu ja -loojangu ajal.

Oropouche viirushaiguse sümptomid on üsna sarnased gripiga – põhjustab äkilist palavikku, peavalu, peapööritust, külmavärinaid, lihasvalusid, üldist valu ja valgustundlikkust. Need sümptomid kestavad tavaliselt 2-5 päeva pärast nakatunud putuka hammustamist. Enamik inimesi paraneb ilma pikaajaliste tagajärgedeta, kuid sümptomid võivad korduda, kui naasete raskete tegevuste juurde liiga vara pärast haigestumist.

Kahjuks ei ole Oropouche viirushaiguse jaoks spetsiifilisi viirusevastaseid ravimeid, kuigi patsientidele võib sümptomite leevendamiseks anda valuvaigistit ja rehüdratsiooniravi.

Kuigi Oropouche viirus ei ole tavaliselt surmav, võib see põhjustada tõsiseid tüsistusi, nagu entsefaliit ja meningiit. Kaks noort Brasiilia naist surid hiljuti Oropouche viiruse tagajärjel äkiliste sümptomite tõttu, mis viisid verejooksuni. Viirus võib olla seotud ka nurisünnituste, surnult sündimise ja sünnidefektidega.

Selle aasta jaanuarist juuli keskpaigani on Oropouche viirusnakkuste arv Ameerikas järsult kasvanud – enam kui 8000 registreeritud juhtumit.

Üle 7000 neist juhtumitest on olnud Brasiilias. See on märkimisväärne hüpe võrreldes eelmisel aastal teatatud 832 juhtumist. Juhtumite tõus pole mitte ainult murettekitav, vaid probleemiks on ka see, et viirus on esimest korda otseselt põhjustanud kaks surmajuhtumit. Lisaks paneb muretsema ka fakt, et haigusjuhtumitest teatatakse piirkondades, kus Oropouche viirust pole varem avastatud.

Veel pole täiesti selge, miks on Oropouche viiruse juhtumid sel aastal nii kõrged. Üheks teguriks võib olla kliimamuutus, kuna kõrgemad temperatuurid kiirendavad putukate paljunemist. Üleujutus tekitab rohkem seisvat vett, mis on ka ideaalne keskkond putukate paljunemiseks.

Teised tegurid, mis võivad kaasa aidata Oropouche viiruse levikule, hõlmavad metsade hävitamist (tõrjub sääsed välja, pannes nad toituma inimestest, mitte loomadest) ja inimeste suurenenud reisimist üle kontinendi metsade ja linnapiirkondade vahel.

Mutatsioonid võivad mõjutada ka viiruse võimet nakatada, põhjustada haigusi, levida ja immuunsüsteemist kõrvale hoida. Esialgsed tõendid näitavad, et praeguse haiguspuhangu aluseks võivad olla mutatsioonid ja geneetilised muutused viiruse genoomis.

Vaatamata tohutule ohule, mida Oropouche viirus rahvatervisele kujutab, ei ole praegu selle haiguse ennetamiseks litsentseeritud vaktsiine. Nii et parim viis end Oropouche viirushaiguse eest kaitsta on vältida putukate hammustamist piirkondades, kus viirus esineb – eriti Lõuna-Ameerikas, Kesk-Ameerikas ja Kariibi mere piirkonnas.

Parim viis putukahammustuste vältimiseks on kasutada putukatõrjevahendit. Otsige tooteid, mis sisaldavad pikaridiini ja dietüültoluamiidi (DEET). Lisaks tõrjevahendile võiks kanda ka pikki riideid, mis katavad käsi ja jalgu. Samuti tuleks kasutada võrke, et katta uksi ja aknaid, et sääsed ei pääseks siseruumidesse. 

Oropouche viiruse levikut Ühendkuningriigis ja Euroopas peetakse väga madalaks, hoolimata üksikutest juhtumitest. Selle põhjuseks on asjaolu, et viirus levib putukatelt inimesele ja siiani ei ole teatatud inimeselt inimesele ülekandumise juhtudest.

Tagasi üles