Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Õppimispuudega täiskasvanud surevad vähki kolm korda tõenäolisemalt

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Glasgow' ülikooli teadlased on leidnud, et õppimispuudega täiskasvanud surevad suurema tõenäosusega vähki võrreldes üldpopulatsiooniga, edastab Medical Xpress

Uues Scottish Learning Disabilities Observatory juhitud ja ajakirjas BMJ Open avaldatud uuringus leiti, et õppimispuudega täiskasvanutel esines sagedamini teadmata esmase päritoluga metastaatilist vähki (vähk, mis on levinud teistesse kehaosadesse) ja kolm korda rohkem inimesi suri selles kaugelearenenud staadiumis vähki võrreldes üldpopulatsiooniga.

Kõige sagedasemad vähiga seotud surmajuhtumid naistel olid sarnased nii õppimispuudega rühmas kui ka ilma selleta. Esines rinna-, seede- (eriti kolorektaalne) ja hingamisteede vähk. Siiski oli õppimispuudega naistel suurem suremus rinnavähki ja suguelundite vähki (munasarjavähk ja emakavähk) ning teadmata esmase päritoluga vähki.

Kõige sagedasemad vähiga seotud surmajuhtumid õppimispuudega meeste seas peegeldasid üldpopulatsiooni, sealhulgas seedetrakti (eriti kolorektaalse) ja hingamisteede vähki. Kuid õppimispuudega mehed surid suurema tõenäosusega kolorektaalsesse vähki ja teadmata esmase päritoluga vähki.

Juhtivteadur dr Laura Ward ütles: «Need leiud on sügavalt muret tekitavad. Õppimispuudega täiskasvanud jäävad ilma elupäästvast vähiravist, kuna nende vähk leitakse liiga hilja ja me peame kiiresti välja selgitama, miks see nii on.»

Õpipuudega inimesed seisavad jätkuvalt silmitsi märkimisväärse tervisealase ebavõrdsusega, sealhulgas 20-aastane suremuslõhe ja suurem välditavate surmajuhtumite osakaal võrreldes elanikkonnaga. Paljusid vähktõbesid peetakse ennetatavateks või ravitavateks. Seni on aga puudunud usaldusväärsed võrreldavad tõendid vähi esinemissageduse ja vähisurmade erinevuste kohta õppimispuudega ja ilma nendeta.

Tõendid näitavad selget vajadust edendada vähisümptomite teadlikkust õppimispuudega täiskasvanute, nende perekondade ja hooldajate seas, eriti varajase avastamise ja vähi sõeluuringuprogrammidega kaasamise puhul.

Glasgow ülikooli kolorektaalkirurgi konsultant ja auprofessor Susan Moug ütles: «On nii oluline, et õppimispuudega inimesi, nende perekondi ja hooldajaid toetatakse, et nad oleksid teadlikud vähi tunnustest ja sümptomitest. Rahvatervise algatused peavad arvestama selliste inimeste ainulaadsete vajadustega, muutes sõeluuringud kättesaadavamaks ja toetades varasemat abi otsimist võimalike vähisümptomite korral.»

Professor Deborah Cairns, Šoti õpiraskuste vaatluskeskuse direktor ja vähiprogrammi juht, lisas, et see on esimene uuring enam kui 20 aasta jooksul, mis annab ülevaate vähi esinemissageduse ja suremuse erinevuste kohta õppimispuudega täiskasvanute ja kogu elanikkonna vahel.

Märksõnad

Tagasi üles