Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Uus uuring näitas, kas halb ilm tõesti põhjustab liigesvalu (1)

Copy
Liigesvalu, põlvevalu.
Liigesvalu, põlvevalu. Foto: Shutterstock

Väljas on külm ja märg. Voodist tõustes tunned seda oma luudes. Su parem põlv ägeneb uuesti. See muudab koeraga jalutamise või välja minemise raskemaks. Arvate, et see peab olema nii just ilma tõttu. See on levinud idee, kuid müüt.

«Kui vaatasime tõendeid, ei leidnud me otsest seost kõige levinumate valude ja ilmastiku vahel. Esimeses sedalaadi uuringus ei leidnud me otsest seost temperatuuri või niiskuse vahel enamiku liiges- või lihasvalude vahel,» sõnab George'i ülemaailmse tervise instituudi luu- ja lihaskonna programmi juht ning Sydney ülikooli reumatoloog ja teadur Manuela Ferreira. 

Miks siis nii paljud meist on veendunud, et ilm on süüdi? 

Ilm on sageli seotud uute ja jätkuvate terviseseisundite ohuga, kirjutab Science Alert. Näiteks võib külm temperatuur halvendada astma sümptomeid. Kuumad temperatuurid suurendavad südameprobleemide, nagu arütmia (ebaregulaarne südamerütm), südameseiskus ja südame isheemiatõbi, riski.

Paljud inimesed on samuti veendunud, et ilm on seotud nende valudega. Näiteks kaks kolmest inimesest, kellel on põlve-, puusa- või käeosteoartriit, ütlevad, et külm temperatuur põhjustab valu sümptomeid.

«Vaatasime andmeid enam kui 15 000 inimeselt üle kogu maailma. Üheskoos teatasid need inimesed enam kui 28 000 valuepisoodist, peamiselt seljavalust, põlve- või puusaliigese artroosist. Kaasatud olid ka reumatoidartriidi ja podagraga inimesed,» selgitab Ferreira. 

Seejärel võrreldi nende valuteadete sagedust erinevat tüüpi ilmade vahel: kuum või külm, niiske või kuiv, vihmane, tuuline, samuti mõned kombinatsioonid (näiteks kuum ja niiske versus külm ja kuiv).

«Leidsime, et õhutemperatuuri, niiskuse, õhurõhu ja sademete muutused ei suurenda põlve-, puusa- või alaseljavalu sümptomite riski ega ole seotud inimestega, kes otsivad ravi uue artriidi episoodi eest,» sõnab Ferreira. 

Selle uuringu tulemused näitavad, et ilmastikumuutustest tingitud liigese- või lihasvalu ägenemisi ei esine ja külm päev ei suurenda põlve- või seljavalude riski.

Siiski on oluline märkida, et väga külma õhutemperatuuri (alla 10 °C) uuriti harva, mistõttu ei saa teha järeldusi sümptomite halvenemise kohta äärmuslikumate ilmamuutuste korral.

Ainus erand meie leidudest oli podagra, põletikuline artriit, mis võib tulla ja minna. Siin suurenes valu soojemates ja kuivades tingimustes.

Podagra aluseks on seljavalu või põlve- ja puusaliigese osteoartriidi bioloogiline mehhanism. Sooja ja kuiva ilma kombinatsioon võib põhjustada suurenenud dehüdratsiooni ja sellest tulenevalt kusihappe kontsentratsiooni suurenemist veres ning kusihappekristallide ladestumist liigesesse podagraga inimestel, mille tulemuseks on valu ägenemine.

Tagasi üles