Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

USA eksperdid hoiatavad reisijaid ohtliku viiruse eest

Copy
Sääsk
Sääsk Foto: Elmo Riig

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) eksperdid andsid Oropouche viiruse tõttu hoiatuse reisijatele, kes suunduvad Lõuna-Ameerikasse ja Kariibi mere piirkonda. Viirus levib putukate kaudu ja võib põhjustada sünnidefekte ning surmajuhtumeid.

Sel aastal on viirus põhjustanud üle 8000 haigusejuhtumi, sealhulgas kaks surma ja kaasa toonud viis sünnidefekti või surnultsündi. CDC soovitab rasedatel naistel vältida reisimist piirkondadesse, kus viirus levib. Kui reisimine on vältimatu, peaksid nad rangelt järgima viiruse ennetusmeetmeid, et vältida putukahammustusi, vahendab Medical Xpress.

Viirus levib peamiselt pistesääskede, aga ka muude putukate kaudu. Umbes 60 protsenti nakatunutest kogeb sümptomeid, nagu palavik, tugev peavalu, lihasvalu, külmavärinad ja liigesvalu. Kuigi enamik haigusjuhtumitest möödub paari päevaga, võivad pärast nakatumist esineda sümptomid veel nädalaid. Vähem kui viiel protsendil juhtudest võib viirus põhjustada tõsisemaid seisundeid, nagu meningiit või verejooks.

Praegu puuduvad Oropouche viiruse vastu vaktsiinid või ravimid. Parim kaitse on putukahammustuste vältimine. CDC soovitab reisijatel kasutada putukatõrjevahendeid, kanda pikkade varrukatega riideid ning viibida kliimaseadme või putukavõrkudega varustatud ruumides.

Tagasi üles