Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas kaalulangust soodustavad ravimid kahjustavad maksa?

Copy
Pilt on illustratiivne. Kaalulangetaja parimad sõbrad on endiselt tervislik toitumine ja kehaline aktiivsus.
Pilt on illustratiivne. Kaalulangetaja parimad sõbrad on endiselt tervislik toitumine ja kehaline aktiivsus. Foto: Shutterstock

Toimeainel semaglutiid põhinevad ravimid on pälvinud tähelepanu võime tõttu ravida diabeeti ja soodustada kaalulangust. Nüüd uuritakse nende ravimite, mida tuntakse GLP-1 retseptori agonistidena, potentsiaali ka teiste haiguste, näiteks mittealkohoolse rasvmaksa vastu. Pilt ei ole aga ainult roosiline, vahendab Medical Xpress.

Michigani ülikooli teadlased avaldasid hiljuti artikli, mis kirjeldab esimest teadaolevat hepatiidi ja kollatõve juhtumit patsiendil, kes kasutas tirsepatiidi, ühte GLP-1 agonisti.

Michigani haigla hepatoloog Robert Fontana heidab teemale valgust. Ta sõnul võib avaldatud uuringu kohaselt saada ravimit kasutades hepatiidi, aga rõhutab, et see on madala esinemissagedusega võimalik kõrvaltoime.

«Praegu võtab neid aineid iga päev mitusada tuhat inimest ja on vaid käputäis inimesi, kellel tekkis nendest ainetest otsene ravimitoksilisus,» sõnas hepatoloog.

Fontana on huvitatud GLP-1 agonistidest, kuna need võivad aidata rasvmaksa haigusega patsientidel kaalu langetada ja parandada maksafunktsiooni. Mittealkohoolse rasvmaksaga patsiendid on ta sõnul nimelt sageli rasvunud või põevad diabeeti.

Kuigi GLP-1 agonistid on üldiselt ohutud, võivad need põhjustada seedetrakti kõrvaltoimeid ning kiire kaalulangus võib suurendada sapikivide riski. Fontana rõhutab, et kuigi harvadel juhtudel võib esineda ravimiga seotud maksakahjustusi, on ravimitest saadav kasu diabeedi ja rasvumise ravis kaalukam. Ta soovitab siiski olla tähelepanelik ja konsulteerida arstiga enne ravimite kasutamist, eriti kui inimesel on maksahaigus.

Fontana rõhutab kaalu langetamise ja normi piires hoidmise teekonnal ka elustiilimuutuste olulisust, sealhulgas tervisliku toitumise ja kehalise aktiivsuse tähtsust.

Märksõnad

Tagasi üles