Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Selgus, kuidas mõjutab päevas ühe sigareti suitsetamine rasedust ja last (1)

Copy
SAKALA01:   : VILJANDI, EESTI, 10MAY12
Pildil last ootavad emad. Rase naine.
er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA
SAKALA01: : VILJANDI, EESTI, 10MAY12 Pildil last ootavad emad. Rase naine. er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig

Isegi vähene suitsetamine – üks kuni kaks sigaretti päevas – enne rasedust või selle ajal on oluliselt seotud vastsündinute suuremate terviseprobleemidega, ilmnes ajakirjas Epidemiology and Community Health ilmunud uuringus. Uurijad rõhutavad, et naised, kes plaanivad rasestuda või on rasedad, peaksid suitsetamisest loobuma, et kaitsta oma lapse tervist.

Kuigi vastsündinute surmad ja tõsised terviseprobleemid on oluliselt vähenenud tänu paranenud sünnitusabile, ei ole haruldane, et vastsündinud vajavad intensiivravi ning nende neuroloogilise arengu häired võivad elu mõjutada ka täiskasvanueas.

Uuringus analüüsiti Ameerika Ühendriikides aastatel 2016–2019 sündinud 12 miljoni ema-lapse paari andmeid. Leiti, et suitsetamine nii enne rasedust kui ka selle ajal suurendab märkimisväärselt riski, et vastsündinul tekivad suuremad terviseprobleemid, näiteks vajadus intensiivravi järele, kahtlustatav sepsis või tõsised neuroloogilised probleemid.

Risk suureneb isegi juhul, kui naine suitsetab vaid 1–2 sigaretti päevas. Uurijad järeldavad, et ei ole olemas ohutut perioodi ega ohutut suitsetamise taset enne rasedust või raseduse ajal ning rõhutavad suitsetamisest loobumise olulisust.

Allikas: Medical Xpress

Tagasi üles