Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased: paljud, kel «juhe seinast» tõmmatakse, võivad olla varjatult teadvusel

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Pärast rasket ajukahjustust ei pruugi patsiendid stiimulitele reageerida, kuid nad võivad olla teadlikumad, kui on arvatud. Uus ajuaktiivsuse uuring näitab, et kuni veerand mitte reageerivatest patsientidest võivad olla varjatult teadvusel, vahendab Columbia ülikool.

Pärast tõsist ajukahjustust, nagu trauma või insult, võivad patsiendid sattuda seisundisse, kus nad ei reageeri keskkonna stiimulitele, nagu heli, valgus, valu ja juhised. See võib hõlmata koomat, vegetatiivset seisundit või minimaalset teadvuseseisundit, mil nad võivad silmadega liikumist jälgida, kuid mitte käskudele reageerida.

See ei pruugi aga tähendada, et patsiendid pole vähemalt osaliselt teadlikud. Teadlased on viimastel aastakümnetel avastanud mõnel mitte reageerival patsiendil varjatud teadvuse märke. Mõnel juhul on ajuaktiivsuse mõõtmised näidanud intelligentseid reaktsioone ilma füüsiliste märkideta, nagu käe rusikasse surumine või sõrmede sirutamine. See näitab, et mõne patsiendi puhul ei seisne probleem teadvuse puudumises, vaid nende motoorsetes oskustes, mis toob kaasa seisundi, mida nimetatakse kognitiivseks motoorseks dissotsiatsiooniks.

Uues uuringus, mis hõlmas 241 osalejat kuuest erinevast asutusest, leiti, et kuni 25 protsenti patsientidest suutis juhiseid järgida mitme minuti jooksul. Need tulemused viitavad, et varjatud teadvust esineb sagedamini kui varasemate uuringute hinnangute kohaselt. Kuid andmete kogumise keerukuse ja erinevuse tõttu on varjatud teadvuse tuvastamine endiselt keeruline.

Teadlased plaanivad tulevikus keskenduda kognitiivse motoorse dissotsiatsiooni hindamise juhiste väljatöötamisele, mis võiks parandada patsientide taastumise tulemusi. Varjatud teadvuse avastamine võib muuta patsiendi ravimeeskonna suhtumist ja vältida elu toetamise enneaegset lõpetamist või intensiivse taastusravi peatamist.

Märksõnad

Tagasi üles