Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Pipraplaaster võib oskamatu kasutamise korral kahju teha

Copy
Pildil pipraplaaster.
Pildil pipraplaaster. Foto: Lauri Kulpsoo/Scanpix

Pipraplaaster on üks populaarsemaid apteegitooteid, mida valu korral kasutatakse. Siiski tuleb selle kasutamisel teada olulisi põhitõdesid, kuna vastasel juhul võib pipraplaaster teha hoopis karuteene. Kuidas pipraplaastrit õigesti kasutada ning mida kindlasti vältida, räägib BENU apteegi proviisor Margot Lehari.

Lehari kinnitab, et pipraplaaster on vana hea toode, mis on apteegikülastajate seas endiselt populaarne. Nimelt sisaldavad pipraplaastrid pipraekstrakti, mis omakorda sisaldab anesteetikumide hulka kuuluvat toimeainet nimega kapsaitsiin.

«Pipraplaaster sobib lihas- ja liigesevalu korral, mida põhjustavad näiteks artriit, artroos, seljavalud, lihasvenitused, lihaspinged ja nihestused. Ta muudab nahas olevate närvilõpmete tundlikkust ja teeb need valu suhtes tundetuks, mis annab aega kehal vigastusest taastuda ilma, et valu segaks,» selgitas proviisor.

Siiski tuleks pipraplaastri kasutamisel olla ettevaatlik ja hoolas – näiteks ei tohiks pipraplaastrit peal hoida enam kui 48 tundi. «Kui nahal pole ärritusi ja see on terve, võib samale kohale asetada uue plaastri mitte varem kui kahe päeva pärast,» märkis Lehari.

Samuti ei tohi pipraplaastrit kasutada nahahaiguste, haava või kahjustatud naha korral. «Kui inimesel esineb ülitundlikkus pipraplaastris sisalduva toimeaine ja/või pipra suhtes, tuleks selle kasutamist samuti vältida.» Rasedate ja rinnaga toitvatel naistel tuleks enne pipraplaastri kasutamist konsulteerida arstiga.

Plaastriga tuleb olla ettevaatlik

Ehkki pipraplaaster kutsub esile valu leevendava põletustunde, tuleks plaaster eemaldada kohe, kui põletustunne on väga tugev või valu läheb senisest hoopis tugevamaks. «Kindlasti tuleks plaaster ruttu eemaldada siis, kui nahale tekivad villid, nahk sügeleb või valulik koht läheb plaastri all turse,» toonitas apteeker.

Suvisel perioodil on väga oluline, et pipraplaastriga kaetud nahapiirkond ei puutuks kokku otsese päikesevalgusega. «Samuti ei tohi pipraplaastriga samaaegselt kasutada kuumakotti, elektrilist soojenduskotti. Plaastrit ei tohi föönitada, sellega käia saunas, tünnisaunas ega soojendavatel protseduuridel.»

Enne sauna või duši alla minekut eemaldage plaaster vähemalt üks tund varem. «Samuti ärge asetage kohe pärast sauna ega dušši probleemsele kehapiirkonnale uut plaastrit,» lisas ta.

Kuumava või põletava efekti võib põhjustada ka tugev treening ja higistamine. «Kui valud kestavad üle nädala, ei leevene või lähevad hullemaks, siis tuleks pöörduda arsti poole,» sõnas Margot Lehari lõpetuseks.

Märksõnad

Tagasi üles