Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

M-rõuged levivad nagu kulutuli: Kongos lisandub 1000 nakatunut nädalas (1)

Copy
Mpoxi lööve
Mpoxi lööve Foto: Shutterstock

Kongo teatas viimase nädala jooksul enam kui tuhandest uuest m-rõugete (endine ahvirõuged) juhtumist, samal ajal kui Aafrika tervishoiuametnikud paluvad hädavajalikke vaktsiine, et võidelda haiguse kasvava ohuga.

M-rõuged kuuluvad samasse viiruste perekonda nagu rõuged, kuid põhjustavad leebemaid sümptomeid nagu palavik, külmavärinad ja kehavalud ning levivad peamiselt tiheda nahk-naha kontaktiga, sealhulgas seksuaalvahekorra kaudu. Tõsisematel juhtudel võivad inimestel tekkida kahjustused näol, kätel, rinnal ja suguelunditel.

M-rõugete puhangutest on teatatud 12 Aafrika riigis, kuid Kongo on tänavu registreerinud kõige rohkem juhtumeid, vahendab AP. 2024. aastal on Kongos esinenud 94 protsenti juhtumitest, kokku 17 794, ning 535 surmast 541 on olnud Kongos. Arvatakse, et tegelikult on juhtumeid palju rohkem, kuna Kongos testitakse ainult umbes üht viiest kahtlustatavast juhtumist.

Kongo saab esimesed vaktsiinidoosid järgmisel nädalal USA-st, kuid riik vajab hinnanguliselt kolm miljonit doosi, et puhanguid peatada. Maailma terviseorganisatsioon on palunud vaktsiinide hulga suurendamiseks abi erinevatelt riikidelt. Euroopa Liit on lubanud 215 000 doosi ning Jaapan on samuti annetusi teinud, kuid sellest ei piisa.

Aafrika haiguste kontrolli ja tõrje keskuse direktor Jean Kaseya rõhutas rahvusvahelise kogukonna solidaarsuse vajadust ja kutsus üles vältima Covid-19 pandeemia ajaga sarnanevaid reisikeelde, mis isoleeriksid Aafrika riike.

Märksõnad

Tagasi üles