Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

3 retsepti, mis aitavad hoiduda jämesoolevähist

Copy
Väike munaamps
Väike munaamps Foto: Shutterstock

Alla 50-aastaste seas suureneb jämesoolevähi esinemissagedus. Uuringud viitavad, et kiudainerikaste täisteratoodete söömine ja punase liha vältimine võivad vähiriski vähendada. Toitumisspetsialist Meredy Birdi, kes on oma töös keskendunud vähivastasele toitumisele, jagas kolme lõunasöögiretsepti, mis aitavad soolevähki ennetada.

Eksperdid pole kindlad, miks soolevähi juhtumite arv tõuseb, kuid on teada, et elustiilitegurid, nagu ülekaalulisus, vähene füüsiline aktiivsus, alkoholi tarbimine ja punase liha ning töödeldud toitude söömine, suurendavad jämesoolevähi riski.

Birdi sõnul peaks umbes 75 protsenti toidust tulema taimedest. Kiudained, näiteks kinoa ja pruun riis, toidavad soolestikus olevaid häid mikroobe, mis kaitsevad soole limaskesta. On tõendeid, et kiudainete söömine vähendab soolevähi tekkeriski.

Birdi jagas Business Insideris kolme kõrge kiudainesisaldusega lõunasöögiretsepti.

Munapuder kodujuustuga

Lihtne ja valgurohke retsept, mille tegemiseks sega kausis kaks suurt muna ja täisrasvane kodujuust, maitsesta meresoola ja pipraga. Seejärel lisa segu pannile, mis on keskmisel või madalal kuumusel, ja lisa väheke oliiviõli. Sega kolm kuni viis minutit, kuni munad pole enam vedelad.

Serveeri täisteraröstsaial koos murulauguga.

Keedetud oad täistera röstsaial spinati ja kirsstomatitega

Oad on suurepärane kiudaine- ja taimse valgu allikas. Konserveeritud oad tomatikastmes röstsaial on Ühendkuningriigis populaarne roog, kuid kui see ei näi maitsev, saab seda hõlpsasti valmistada mistahes ubadega. Neid saab ise keeta või manustada konservidest.

Roa valmistamiseks kuumuta oad mikrolaineahjus või pliidil ja rösti samal ajal veidi täisterasaia või sepikut, miks mitte ka leiba.

Toiteväärtuse suurendamiseks segab Birdi ubadele peotäie spinatit ja peotäie kirsstomateid. Kui kõik on läbi kuumutatud, pane segu röstitud viilu peale ja naudi.

Läätse-köögiviljasupp

Toitev lõunasöök, mis pakatab kiudainetest! Üks tass läätsi sisaldab umbes 15 grammi kiudaineid. Toitainete hulga suurendamiseks soovitab ta lisada veel porgandeid, sellerit ja tomateid.

Kui läätsed ja juurviljad on vees keenud, võib supile puistata kiudainete hulga suurendamiseks veel pähkleid või seemneid, näiteks mandlihelbeid, kõrvitsa-, chia- või linaseemneid.

Tagasi üles