Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lemmikloom magab voodis? Allergoloog räägib, kuidas tagada sel juhul ohutus tervisele

Copy
Unemaal
Unemaal Foto: Shutterstock

Paljudes peredes nähakse lemmiklooma täieõigusliku pereliikmena. Ja tihti ei hõiva kassid või koerad kohta mitte ainult meie südames, vaid ka voodis. Ehkki mõte oma lemmik öösiti kaissu haarata näib ahvatlev, peaks allergoloogi sõnul sel juhul tavalisest rohkem tähelepanu pöörama hügieenile.

Kodus, kus elavad ka lemmikloomad, tasub tavalisest rohkem mõelda tekstiilide valikule ja sellele, mida teha võimalike või olemasolevate allergiate vähendamiseks.

«Lemmikloomadega kodu õhk sisaldab loomseid allergeene, mis kipuvad kogunema pehmele mööblile, kus lemmikloomad päeval pikutavad või öösiti magavad, näiteks vooditele ja diivanitele. Lisaks leidub igas kodus tolmulesti – mikroskoopilisi olendeid, kes armastavad üle kõige sooja niisket keskkonda ja võivad põhjustada allergilisi reaktsioone. Allergia märgiks võivad olla aevastamine, nohu, sügelevad, vesised või punetavad silmad, kurguvalu ja köha. Tolmulestad toituvad muuhulgas lemmikloomade kõõmast, mistõttu tuleks lemmikloomaga voodit jagades hügieenile suuremat tähelepanu pöörata,» kirjeldab allergoloog Kaja Julge.

Lihtsad näpunäited hügieeni tagamiseks

Allergoloog annab nõu, kuidas tolmulestade paljunemist ohjeldada. «Mida vähem on kodu riiulitel tolmu koguvaid esemeid, seda lihtsam on kodu puhtana hoida ja nii leidubki seal vähem tolmulesti. Kui sul on lemmikloomi, tuleks tolmulestade arvu vähendamiseks koristada sagedamini ja põhjalikumalt. Tolmu vähendamiseks tuleks pindu puhastada niiske lapiga. Samuti on hea meeles pidada, et voodi üles tegemisega ei tasu kiirustada: vahetult pärast voodist tõusmist on ase endiselt soe ja niiske ning sellele teki laotamine säilitab samad tingimused, luues tolmulestade paljunemiseks ideaalse keskkonna. Jäta voodipesu esialgu nii, et madrats ja linad saavad «hingata» ja niiskus auruda,» märgib allergoloog. «Voodi võid ära teha näiteks pärast hommikusööki.»

Teine viis magamistoas tolmulestade arvu vähendada on voodi ja voodipesu nõuetekohane hooldamine.

«Peamine meetod tolmulestade tõrjumiseks on voodipesu pesemine kõrgel temperatuuril, vähemalt 55 kraadi juures üks kord nädalas. Samuti tasub allergia korral valida voodipesu, mille täidiseks on puuvilla-, polüestri- ja/või polüpropüleenikiudude segu – see kehtib ka tekkide ja patjade puhul. Teine lahendus on õhupuhastajad, mis vähendavad õhus leiduvate allergeenide ja tolmulestade hulka. Samuti aitavad tolmulestade vastu madratsikaitsed, mida võib regulaarselt masinas pesta,» pakub Julge.

«Kui aga lemmikloomaga ühes voodis magamisel ilmnevad tugevad allergianähud, ei ole soovitatav seda jätkata. Oleks parem, kui lemmikloomal oleks oma magamiskoht,» soovitab spetsialist.

Hügieeni aitab tagada sobiv voodipesu

Sisekujundajal on varuks veelgi nippe, mis teevad lemmikloomaga voodi jagamise hügieenilisemaks.

«Kasuta lisakihina voodikatet, mis kaitseb voodipesu lemmikloomakarvade, määrdumise ja plekkide eest. Teine äärmiselt kasulik valik on spetsiaalne kahepoolne lemmikloomatekk. Sellise teki ühel küljel on soe fliis, samas kui teine, jahedust hoidev külg hülgab vett ja mustust ega võta karvu nii kergesti külge kui teised materjalid. Patjadel tasub kasutada padjakaitseid, mis pikendavad padja eluiga ning säästavad seda plekkidest ja mustusest,» selgitab IKEA sisekujundajate juht Brita Mikvere.

Ööuneks soovitab ta tekke, mille pehme täidis on valmistatud on puuvilla-, polüestri- ja/või polüpropüleenikiudude segust. Sellised kiud on kerged, hoiavad hästi vormi ja säilitavad pikaks ajaks head isolatsiooniomadused. Nende materjalide segust valmistatud tekke võib pesta kõrgel temperatuuril, mis tapab ka tolmulestad.

«Allergiat aitab leevendada mikrokiust padi, millel on ka see eelis, et see on masinpestav ja nii saab seda hõlpsalt puhta ja värskena hoida. Polüester on väheimav, mis tähendab, et pärast pesu kuivab see kiiresti. Et koduste tekstiilide hooldamine oleks lihtsam, investeeri lemmikloomasõbralikesse mööblikatetesse, mida on lihtne puhastada ning mis on kriimustuste ja plekkide suhtes vastupidavamad. Väldi kohevaid ja pika karvaga tekstiile, näiteks karvaseid vaipu või dekoratiivpatju. Siledamaid kangaid on lihtsam hooldada ning tolmulestad ei armasta selliseid materjale,» räägib Mikvere.

Sisekujundaja nendib, et kodus ei aita tolmulesti tõrjuda mitte ainult sobivad tekstiilid, vaid ka õiged sisustuslahendused. Siin on kasu õhupuhastajatest, sest enamik neist on optimeeritud eemaldama rohkem kui 99,5 protsenti õhus levivatest osakestest, näiteks tolmu- ja õietolmuosakestest.

Märksõnad

Tagasi üles