Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas näomassaaž aitab vananemist tagasi pöörata?

Copy
Kas näo masseerimine on selle nooruslikkuse allikas?
Kas näo masseerimine on selle nooruslikkuse allikas? Foto: Shutterstock

«Vananemisvastane» tööstus oli 2023. aastal globaalselt väärt peaaegu 66 miljardit eurot ja prognoositakse, et see kasvab. Saame proovida vananemise nähtavaid märke peita, näiteks vähendades päikese käes viibimist ja kasutades kosmeetikat. Kas bioloogilist vananemist saab aga massaažiga tagasi pöörata?

Viimaste sotsiaalmeedia trendide hulgas on ilma teinud näo fastsia massaaž, mille eesmärk on võidelda kortsude ja muude vananemise märkidega. Fastsia on kollageenist koosnev õhuke sidekude, mis ümbritseb lihaseid, luid ja organeid, kirjutab ajakirjas The Conversation professor Adam Taylor, Lancasteri ülikooli kliinilise anatoomia õppekeskuse direktor.

Sotsiaalmeedia mõjutajad väidavad, et näo fastsia massaaž võib anda hämmastavaid tulemusi, sealhulgas olulisi muutusi näojoontes ja naha kvaliteedis. Siiski pole teaduslikke tõendeid, et fastsia masseerimine muudaks näo kuju või kudesid. Vananedes hakkab keha ümber kujundama ka näo kollageenikihte, nagu luud ja rasv, mis mõjutavad näo struktuuri ja põhjustavad naha lõtvumist ja kortsude teket.

Ei ole tõendeid, et fastsia massaaž mõjutaks oluliselt näo välimust või suudaks tõhusalt võidelda vananemise nähtudega. Parim viis noorusliku välimuse säilitamiseks on päikesekaitsekreemi kasutamine, rohke vee joomine ja tervisliku toitumise järgimine, mis on tõenäolisemalt efektiivsed kollageeni kaitsmisel kui fastsia masseerimine.

Tagasi üles