Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Päris mitu head põhjust, miks ikka kohvi juua

Copy
Lisaks tuntud südame tervise parandamisele tundub, et igapäevane kohv võib olla kasulik ka ajule ning aitab ennetada vaimse tervise probleeme.
Lisaks tuntud südame tervise parandamisele tundub, et igapäevane kohv võib olla kasulik ka ajule ning aitab ennetada vaimse tervise probleeme. Foto: Unsplash

Liigne kofeiini tarbimine võib kindlasti olla tervisele kahjulik, ja on ka põhjusi, miks mõned inimesed otsustavad sellest täielikult loobuda. Kuid kui mõte hommikuse kohvi loobumisest tekitab meeleheidet, siis pole vaja muretseda.

Uuringud näitavad, et mõõdukas kohvi tarbimine on seotud mitmete tervisega seotud eelistega. Lisaks tuntud südame tervise parandamisele tundub, et igapäevane kohv võib olla kasulik ka ajule ning aitab ennetada vaimse tervise probleeme.

Kohvi toitaineline väärtus ja antioksüdandid

Alustuseks sisaldab kohv mitmeid olulisi toitaineid, mis on kasulikud üldisele tervisele. Tavaline umbes 240 ml kohvitass annab väikestes kogustes B-vitamiine – riboflaviini, pantoteenhapet, tiamiini ja niatsiini – ning mineraale nagu kaalium, mangaan ja magneesium. Kui tarbida mitu tassi päevas, võivad kohvi toitained märkimisväärselt panustada päevasesse toidukogusse.

Lisaks on kohv rikkalik antioksüdantide allikas. Tegelikult saavad paljud inimesed – eriti lääneriikides – rohkem antioksüdante just kohvist kui puu- ja köögiviljadest.

Kohvi mõju kehale

Mida kohvi joomine tegelikult kehale tähendab? Üks tuntumaid kohvi võimalikke eeliseid on selle võime tõsta energiataset ja parandada vaimset erksust, eriti hommikul või pärastlõunase madalseisu ajal.

See tuleneb peamiselt kohvis sisalduvast kofeiinist, mis on looduslik stimulant, mis blokeerib aju pidurdava neurotransmitteri adenosiini, mis soodustab und ja vähendab erksust. Selle tulemusena suureneb neuronite aktiivsus ja vabanevad neurotransmitterid nagu dopamiin ja noradrenaliin, mis parandavad meeleolu, reaktsiooniaega ja kognitiivset funktsiooni.

Mõnikord on siiski keeruline eristada, millised mõjud tulenevad kohvist ja millised sotsiaalsest aspektist, näiteks kohvi joomine töö juures või sõprade seltskonnas. Uurimistööd peavad arvesse võtma nii kohvi kui ka sotsiaalse suhtlemise mõju.

Kroonilised haigused ja kohv

Pikaajaline mõõdukas kohvitarbimine võib aidata vähendada mitmete krooniliste haiguste riski.

Südame-veresoonkonna haigused: Mõõdukas kohvi tarbimine on seotud väiksema südamehaiguste ja insuldi riskiga. Uuringud näitavad, et ühe kuni kahe tassi kohvi joomine päevas võib vähendada südamepuudulikkuse riski. Samuti on kohvi tarbimine seotud madalama südame-veresoonkonnaga seotud suremuse ja haigestumise riskiga. Huvitaval kombel pole kohv kahjulik isegi siis, kui inimesel on ebanormaalsed südamerütmid.

2. tüüpi diabeet: Kohv võib parandada organismi võimet töödelda glükoosi, vähendades seeläbi 2. tüüpi diabeedi tekkimise riski. Uuringud on näidanud, et rohkem kohvi tarbivad inimesed on vähem tõenäoliselt selle haiguse suhtes vastuvõtlikud.

Maksahaigused: Kohv näib kaitsvat ka maksa. Nii tavaline kui ka kofeiinivaba kohv on seotud tervemate maksaensüümide tasemetega ja kohvijoojatel on oluliselt väiksem risk haigestuda maksatsirroosi ja -vähki.

Vähk: Kohvi tarbimine on seotud väiksema riskiga haigestuda mitmesse vähiliiki, sealhulgas käärsoole- ja emakavähki. Süsteemne ülevaade leidis, et suure kohvitarbimisega kaasneb 18% madalam vähirisk.

Neurodegeneratiivsed haigused: Kofeiin on seotud väiksema Parkinsoni tõve tekkimise riskiga ja võib aidata haigetel paremini oma liigutusi kontrollida. Lisaks võib kohvi tarbimine vähendada Alzheimeri tõve ja teiste dementsuse vormide riski.

Kohvi positiivne mõju vaimsele tervisele

Nagu füüsilistest eelistest ei piisaks, on kohv näidanud ka positiivset mõju vaimsele tervisele. Uuringud viitavad, et kohvijoojatel on väiksem depressioonirisk, kusjuures mõned tulemused näitavad 20% väiksemat tõenäosust depressiooni tekkeks.

Veelgi enam, kohvi tarbimine on seotud enesetapu riski vähenemisega. Uuringud on leidnud, et inimesed, kes joovad neli või rohkem tassi päevas, on 53% vähem tõenäolised enesetappu sooritama.

Eluiga

Kõigi nende eeliste juures pole üllatav, et uuringud näitavad, et kohvijoojad elavad kauem kui need, kes kohvi ei tarbi. Suur uuring, milles osales üle 400 000 inimese, leidis, et kohvi tarbimine 12–13 aasta jooksul oli seotud väiksema surmariskiga – tugevaim mõju ilmnes nelja kuni viie tassi päevas joomisel.

See pikaealisusest tingitud kasu võib tuleneda kohvi kaitsvate omaduste kumulatiivsest mõjust erinevate haiguste vastu.

Mõõdukus on oluline

Kuigi kohvil on arvukalt tervisega seotud eeliseid, on oluline seda tarbida mõõdukalt. Samuti on soovitatav piirata lisatud suhkrute ja koore kogust, et vältida liigset kaloritarbimist.

Liigne kofeiini tarbimine võib põhjustada negatiivseid kõrvaltoimeid, nagu närvilisus, ärevus ja unehäired. Mõned inimesed, kes on eriti tundlikud kofeiini suhtes, võivad vajada kohvi tarbimise piiramist või sellest täielikult loobumist, kuna isegi kofeiinivaba kohv sisaldab teatud määral kofeiini.

Nagu iga toiduaine puhul, on tasakaal võtmetähtsusega. Mõistes kohvi võimalikke eeliseid ja piiranguid, saavad inimesed teha teadlikke otsuseid selle lisamise kohta oma igapäevarutiini.

Allikas: The Conversation

Tagasi üles