Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Selle aine vähendamine toidus võib pikendada eluiga

Copy
Mis aitaks hoida särtsu ka kõrgemas eas?
Mis aitaks hoida särtsu ka kõrgemas eas? Foto: Shutterstock

Uuringud hiirtega on näidanud, et ühe olulise aminohappe, isoleutsiini piiratud tarbimine võib aeglustada vananemist ja isegi pikendada eluiga. Teadlased uurivad nüüd, kas need tulemused võiksid aidata ka inimestel pikendada oma eluiga ja parandada elukvaliteeti, vahendab Science Alert.

Isoleutsiin on üks kolmest hargnenud ahelaga aminohappest, mida organism vajab valkude sünteesiks. Kuna meie keha ei suuda seda ise toota, peame seda saama toidust, näiteks munadest, piimatoodetest, sojaproteiinist ja lihast. Kuid liiga suur kogus isoleutsiini võib olla kahjulik. Varasemad uuringud on näidanud, et kõrgem isoleutsiini tarbimine on seotud ainevahetushäiretega ja suurema kehamassiindeksiga.

Hiljutises uuringus toideti hiirtegruppe nii, et nende toidus oleksid aminohapete tasemed erinevad. Tulemused näitasid, et isoleutsiini tarbimise piiramine pikendas hiirte eluiga ja tervena elatud aega, vähendas nende haprust ning parandas glükeemilist kontrolli. Isas- ja emashiirte eluiga pikenes vastavalt 33 protsenti ja seitse protsenti.

Huvitaval kombel tarbisid isoleutsiini vähendatud annuses saanud hiired rohkem kilokaloreid, kuid ei võtnud kaalus juurde, kuna nad põletasid rohkem energiat ja säilitasid saledama keha. Teadlased arvavad, et isoleutsiini piiramine võiks inimeste puhul anda sarnaseid vananemisvastaseid tulemusi, kuid see vajab veel täiendavat uurimist.

Isoleutsiini piiramine on aga inimeste puhul keeruline, kuna toit on kompleksne ja isoleutsiini vähendamine võib nõuda peenhäälestust. Teadlased loodavad, et nende uuringud viivad võimalike sekkumisteni, nagu isoleutsiini blokeerivad ravimid.

Märksõnad

Tagasi üles