Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Arvutimängud on igati tervislikud – on siiski mõned «agad»

Copy
Uuring näitab, et videomängud võivad parandada vaimset heaolu, kuid head asja võib alati olla liiga palju.
Uuring näitab, et videomängud võivad parandada vaimset heaolu, kuid head asja võib alati olla liiga palju. Foto: Pixabay

Jaapanis läbi viidud uuringu tulemusena, milles osales ligi 100 000 inimest vanuses 10 kuni 69 eluaastat, leiditi, et videomängude mängimine – või isegi konsooli omamine – võib vaimsele tervisele kasulik olla. Kuid igapäevaselt liigne mängimine võib siiski heaolu kahjustada.

Videomängud ja muud veebimeedia tarbimise vormid on igapäevaelu lahutamatu osa.

Uuringud on näidanud, et videomängude mängimine võib positiivselt mõjutada stressitaset ja loovust. Siiski püsib mure võimalike negatiivsete mõjude pärast, nagu üldise heaolu langus, agressiivne käitumine ja sotsiaalse arengu pidurdumine, eriti noorte seas.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on tunnistanud mängusõltuvuse vaimse tervise häireks ning Jaapanis on kirjeldatud ka tõsist sotsiaalse eraldatuse seisundit nimega hikikomori.

Uus uuringuga näidatakse videomängude ja heaolu seoseid

Värske uuring, mis viidi läbi aastatel 2020–2022 ehk COVID-pandeemia ajal, näitas seoseid videomängude mängimise ja heaolu vahel. Teadlased kasutasid psühholoogilise stressi ja eluga rahulolu mõõdikuid ning küsitlesid 97 602 Jaapani elanikku nende mänguharjumuste kohta.

Uuringu läbiviimise ajal esines mänguseadmet müüjatel tarnehäireid, mille tõttu kasutasid jaemüüjad Nintendo Switchi ja PlayStation 5 konsoolide müümiseks loosimissüsteemi. Küsitletud grupist osales loosimises 8192 inimest.

Teadlased võrdlesid 2323 loosivõitjat nendega, kes uut konsooli osta ei saanud (viie uuringuringi jooksul). Tulemused näitasid, et loosivõitjatel paranesid stressinäitajad ja eluga rahulolu.

Kuid kõik tulemused polnud positiivsed. Aja jooksul langesid heaolu näitajad neil, kes mängisid päevas üle kolme tunni. Iga täiendava ajavahemiku järel näitajad jätkuvalt halvenesid.

Uuringus esineda võivaid ebatäpsusi

Uuringul oli ka piiranguid. Esiteks viidi küsitlus läbi COVID-pandeemia ajal, mis oli vaimse tervise jaoks eriti keeruline periood ning tõi kaasa muudatusi sotsiaalsetes, tööalastes ja elustiiliharjumustes.

Lisaks keskendus uuring peamiselt üldistele mänguharjumustele, eristamata erinevaid mängutüüpe, millel võivad vaimsele tervisele olla erinevad mõjud. Samuti ei olnud valim juhuslik, kuna osalejad valisid ise, kas nad soovivad loosimises osaleda. Uuring ei suutnud ka selgelt eristada, kas tulemused tulenesid videomängude mängimisest või loosivõidu mõjust.

Lõpuks tuleb arvestada, et vaid küsitletavele iseendale tuginevad uuringud pole alati usaldusväärsed.

Videomängude plussid ja miinused

Teistest uuringutest on teada, et videomängud võivad olla kasulikud stressi leevendamisel ja sotsiaalsete sidemete loomisel (ehkki need tekkivad veebis). Samuti on teada, et mõned mängud võivad parandada teatud kognitiivseid oskusi, nagu visuaal-ruumiline navigeerimine ja probleemide lahendamine.

Mängud ja tehnoloogiad võivad spetsiifiliselt sihtida ka vaimse tervise probleeme, nagu sotsiaalne ärevus või foobiad, aidata ATH sümptomite korral ning tõsta motivatsiooni ja tulemuslikkust.

Samas püsivad mured võimalike pikaajaliste tagajärgede üle, eriti mis puudutab sotsiaalse suhtlemise vähenemist, osalemist füüsilises tegevuses, õpitulemusi ning muid tervisemõjusid, sealhulgas une- ja toitumisharjumusi.

Kolm nõuannet positiivseks mängukogemuseks

Kuigi videomängud võivad pakkuda mitmeid eeliseid, on oluline säilitada tasakaalustatud lähenemine. Siin on mõned nõuanded, kuidas hallata mänguharjumusi ja edendada üldist heaolu:

  • Seadke ajalimiidid

Piirake mänguaega, et see ei häiriks und, füüsilist tegevust ega muid olulisi igapäevaseid tegevusi. Austraalia Perekonna Uuringute Instituut soovitab koostada meediaplaani, mis sisaldab ekraaniaja piiranguid ja tasakaalustab mängimise teiste tegevustega.

  • Valige mängud targalt

Valige vanusele sobivad mängud ja arvestage nende sisuga. Mõned mängud võivad arendada probleemilahendusoskusi ja loovust, kuid tasub olla teadlik neist, mis võivad soodustada agressiooni või liigset konkurentsi.

  • Jälgige toitumis- ja unerežiimi

Pöörake tähelepanu söömisharjumustele ja veenduge, et söögikorrad ei jääks mängimise tõttu vahele. Soovitage regulaarset unerütmi ja vältige mängimist vahetult enne magamaminekut, et vältida unehäireid.

Kuigi uus uuring pakub paljulubavaid teadmisi videomängude võimalikest positiivsetest mõjudest vaimsele heaolule, tuleks nende tulemuste suhtes olla ettevaatlik, arvestades uuringu piiranguid.

Kuigi võimalikud eelised on julgustavad, on hädavajalik omaks võtta tasakaalustatud lähenemine mängimisele ja jätkata täiendavaid uuringuid, et täielikult mõista selle pikaajalist mõju vaimsele tervisele.

Allikas: The Conversation

Tagasi üles