Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Leiti väga oluline põhjus, miks noored mehed peaksid saama HPV vaktsiini

Copy
HPV teemal küsi nõu arstilt.
HPV teemal küsi nõu arstilt. Foto: AdobeStock

Noormeestel võib olla veel üks põhjus HPV-vaktsiini saamiseks. Sel kuul tehtud uued uuringud on näidanud, et kõrge riskiga inimese papilloomiviiruse tüvedega nakatunud meestel on võrreldes teistega suurenenud surnud spermatosoidide arv. Leiud viitavad sellele, et HPV võib potentsiaalselt halvendada meeste viljakust, väidavad teadlased.

HPV on sugulisel teel leviv viirusnakkus, millesse haigestub peaaegu iga inimene oma elu jooksul. Kuid seal on rohkem kui 200 viirustüüpi ja nende vahel on olulisi erinevusi, kirjutab Gizmodo

Mõned tüübid ei põhjusta probleeme, teised aga põhjustavad ebameeldivusi, nagu kondüloomid. Kuid kõrge riskiga HPV tüübid võivad kehas püsida, kutsudes esile muutusi nakatunud rakkudes, mis suurendavad mitme erineva vähi tõenäosust. Kõrge riskiga HPV-nakkused põhjustavad naistel peaaegu kõiki emakakaelavähi juhtumeid, kuid põhjustavad ka enamiku peenisevähi juhtudest meestel ning enamiku päraku-, kurgu- ja suuvähi juhtudest nii meestel kui naistel.

Argentina teadlased tegid selle viimase uuringu, lootes paremini mõista, kuidas kõrge riskiga HPV-nakkused võivad mõjutada meeste tervist. Nad analüüsisid spermaproove enam kui 200 mehelt, kes külastasid sama uroloogiakliinikut aastatel 2018–2021. Umbes 20 protsenti nendest meestest oli HPV suhtes positiivsed ja 20 protsenti selgelt positiivsed kõrge riskiga HPV infektsiooni suhtes.

Tavapäraste testide abil ei leidnud teadlased algselt suurt erinevust sperma kvaliteedis kõrge riskiga HPVga ja ilma meeste vahel. Kuid tundlikumad testid näitasid, et kõrge riskiga HPV juhtudel oli surnud spermatosoidide protsent suurem kui madala riskiga HPV või nakkuseta meestega. Kõrge riskiga HPV meestel oli samuti suurem tõenäosus, et nende spermas on valgete vereliblede tase madalam. 

Töörühma tulemused avaldati sel kuul ajakirjas Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

«Me jõudsime järeldusele, et HR-HPVga nakatunud meestel, kuid mitte LR-HPVga nakatunud meestel, on suurenenud spermatosoidide suremus oksüdatiivse stressi ja nõrgenenud kohaliku immuunvastuse tõttu urogenitaaltraktis,» ütles vanemteadur Virginia Rivero.

«Need tulemused viitavad sellele, et HR-HPV-positiivsetel meestel võis viirus viljakust kahjustada.»

Tulemused põhinevad väga väikesel valimil, kes ei pruugi esindada üldist elanikkonda. Seega on vaja rohkem uuringuid, et kinnitada, kas kõrge riskiga HPV võib tegelikult kahjustada meeste sperma kvaliteeti ja viljakust populatsiooni tasandil. Teadlased kavatsevad uurida ka seda, kas lisaks HPV-le võivad muud STId veelgi kahjustada meeste reproduktiivtervist.

Arvestades nende nakkuste juba hästi teadaolevaid riske, oleks HPV vaktsiiniga viljatuse vastu kaitse saamine siiski vaid kirss tordil. Uusimad HPV vaktsiinid on mõeldud kõige levinumate tüükaid ja vähki põhjustavate infektsioonide ennetamiseks.

Tagasi üles