Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nii mitu tassitäit kohvi päevas võib teha südamele karuteene

Copy
Kohvitass
Kohvitass Foto: Liis Treimann

Pidev suurte kofeiinikoguste tarbimine võib suurendada südame-veresoonkonnahaiguste riski, isegi kui inimene on muidu terve, viitab uus uuring. Neli tassitäit kohvi päevas näib olevat juba liiast.

Ameerika kardioloogiakolledži konverentsil esitletud uuringus osalenud 92 tervel inimesel vanuses 18–45 mõõdeti vererõhku ja pulssi ning analüüsiti nende igapäevast kofeiinitarbimist, vahendab Medical News Today.

Tulemused näitasid, et nendel, kes tarbisid päevas üle 400 mg kofeiini ehk umbes neli tassitäit kohvi või kaks energiajooki, tõusid aja jooksul südame löögisagedus ja vererõhk. Kofeiini pidev liigtarbimine võib häirida autonoomset närvisüsteemi, suurendades kõrgvererõhktõve ja teiste südame-veresoonkonnahaiguste riski. Samuti võib kofeiini liigtarbimine põhjustada unetust ja tekitada ärevust.

Uurijad nendivad, et sarnastel kofeiinikogustel võib olla inimestele mõnevõrra erinev mõju, kuna kehad lagundavad kofeiini erineva kiirusega.

Uuring rõhutab aga vajadust tõsta teadlikkust liigse kofeiinitarbimise ohtudest, eriti energiajookidena, millel võib olla tõsine mõju südametervisele.

Eelnevad uuringud on viidanud, et optimaalne oleks juua päevas umbes kaks tassitäit kohvi.

Järk-järgult soovitatakse vähendada kofeiinikogust ja asendada see vee või muude tervislike jookidega, et vähendada südame-veresoonkonna probleemide riski.

Märksõnad

Tagasi üles