Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vererõhku alandav ravim võib pikendada eluiga

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vererõhuravim rilmenidiin aeglustab ussidel vananemist ja võib teoreetiliselt aidata ka inimestel elada kauem ja vanemas eas tervemalt, vahendab Science Alert.

Hiljutises uuringus ilmnes, et rilmenidiin pikendas noorte ja vanade Caenorhabditis elegans usside eluiga ja parandas nende tervisenäitajaid samamoodi nagu kalorite piiramine. Teadlased avastasid, et ravim mõjutas sarnaselt ka hiirte neeru- ja maksakudesid. Samuti leiti, et rilmenidiini tõhusus oli võtmetähtsusega bioloogiline signaalretseptor nimega nish-1.

Kuigi madala kalorsusega dieetidest võib olla tervisele kasu, on neid raske järgida ja neil võivad olla ka kõrvaltoimed, nagu juuste hõrenemine ja luude haprus. Rilmenidiin võiks pakkuda teadlaste hinnangul samu eeliseid kergemate kõrvaltoimetega.

Rilmenidiin on paljutõotav vananemisvastase ravimi kandidaat, kuna seda saab võtta suu kaudu, see on laialdaselt saadaval ning selle kõrvaltoimed on haruldased ja kerged. Uuringud inimestel on veel algusjärgus, kuid esialgsed tulemused ussidel ja hiirtel on paljulubavad.

Uuring avaldati ajakirjas Aging Cell.

Märksõnad

Tagasi üles