Perearst: puhtusepidajal kollatõbe karta ei tasu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollatõbi ehk A-hepatiit on hepatiitidest üks lihtsamaid vorme ja seda saab vältida peensusteni hügieeninõudeid järgides. Pildil Egiptuses A-hepatiiti nakatunud patsient.
Kollatõbi ehk A-hepatiit on hepatiitidest üks lihtsamaid vorme ja seda saab vältida peensusteni hügieeninõudeid järgides. Pildil Egiptuses A-hepatiiti nakatunud patsient. Foto: Marianna Loorents/Õhtuleht
Perearst Lauri Laasi sõnul on kollatõbi ehk A-hepatiit hepatiitidest üks lihtsamaid vorme ja seda saab vältida peensusteni hügieeninõudeid järgides.

«Ega see kollatõbi nüüd nii lihtsalt ka ei nakka, kui me puhtust järgime,» ütles Laasi Vikerraadio saatele «Tervist!».

Lätti ja muudesse kollatõve nakkuspiirkondadesse reisimise korral soovitas Laasi inimestel ennast ka vaktsineerida – helistada tuleb lihtsalt perearstile ja aeg kinni panna. Kaitse saabub juba teise süsti järel ja kompleksvaktsiin kaitseb nii A- kui ka B-hepatiidi vastu.

Kollatõve tunneb ära palaviku tõusust, seedehäiretest ja naha ning silmavalgete kollasusest. Viimased on kollatõve kõige iseloomulikumad tunnused, kuid ei pruugi siiski kõikidel juhtudel esineda.

Laasi sõnul kollatõppe haigestunud inimene väga spetsiifilist ravi ei vaja, oluline on organismi turgutav ja taastav režiim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles