Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Pelgate Parkinsoni tõbe? Sööge neid meres elavaid organisme.

Copy
Uuringu kohaselt võib merikapsa tarbimine aeglustada või isegi ennetada Parkinsoni tõve arengut.
Uuringu kohaselt võib merikapsa tarbimine aeglustada või isegi ennetada Parkinsoni tõve arengut. Foto: Wikimedia Commons

2024. aasta uuringu kohaselt võib merikapsa ehk Ecklonia cava tarbimine aeglustada või isegi ennetada Parkinsoni tõve arengut.

Teadlased leidsid, et merikapsas leiduvad antioksüdandid, mida sageli kasutatakse Aasia köögis suppides ja salatites, võivad kaitsta neuroneid vabade radikaalide eest, hoides sellega ära selle kurnava haiguse tekkimise.

Parkinsoni tõbi on närvisüsteemi mõjutav haigus, mis põhjustab sümptomeid nagu värisemine, lihasjäikus ja liikumisraskused. Haigus tekib, kui ajus hakkavad surema dopamiini tootvad neuronid – dopamiin on kemikaal, mis aitab muu hulgas liigutusi kontrollida.

Kuigi Parkinsoni tõbi ise ei ole surmav, põhjustab see tõsiseid tüsistusi, mis võivad viia surmani. Kahjuks puudub siiani tõhus ravi.

Varasemad uuringud on leidnud seoseid toidu antioksüdantide ja Parkinsoni tõve ennetamise vahel. Näiteks on leitud, et resveratrool – mida leidub paljudes taimedes ja viljades, sealhulgas punastes viinamarjades, marjades ja maapähklites – kaitseb surma eest dopamiini tootvaid neuroneid katsehiirte ajudes.

Lisaks on ellageenhape: α-lipoehape ja mürtenaal ained, mis parandavad õppe- ja mälusuutlikkust ning neuromuskulaarset koordinatsiooni Parkinsoni tõvega hiirtel. Ellageenhapet leidub paljudes puu- ja köögiviljades, sealhulgas viinamarjades, granaatõuntes, marjades ja pähklites.

Mürtenaal on levinud mitmesugustes taimedes, näiteks iisopis ja salveis. α-lipoehapet leidub punases lihas, spinatis ja brokkolis.

Mitu uuringut on viidanud, et tee joomine võib aidata ennetada Parkinsoni tõvega toime tulla. Kuigi pole täpselt teada, kuidas see toimib, arvatakse, et põhjuseks võivad olla tees sisalduvad antioksüdandid.

Vabade radikaalide vastu võitlemine

Meie keha toodab kahjulikke vabu radikaale vastusena keskkonnamõjudele, näiteks ultraviolettkiirtele ja õhusaastele. Vabad radikaalid on ka rakkude loomuliku protsessi kõrvalprodukt.

Antioksüdandid toimivad kui ihukaitsjad, kaitstes rakke vabade radikaalide tekitatud kahju eest. Meie keha toodab looduslikult antioksüdante, kuid mõned toidud, nagu Ecklonia cava, on rikkad antioksüdantide poolest ja võivad täiendada meie keha looduslikku antioksüdantide varu, aidates võidelda vabade radikaalide tekitatud kahju vastu.

Jaapanis läbiviidud värskeimas uuringus tekitasid teadlased hiirtel Parkinsoni tõve, kasutades pestitsiidi nimega rotenoon.

Rotenoon tapab ajus dopamiini tootvaid neuroneid, mis põhjustab hiirtel Parkinsoni tõvele sarnaseid sümptomeid, nagu aeglustunud liikumine ja seedetrakti motoorika häired (probleemid toidu ja jäätmete liikumisega seedetraktis).

Kui teadlased olid hiirtel Parkinsoni tõve indutseerinud, toitsid nad osa hiiri Ecklonia cava antioksüdantidega ja osa tavalise dieediga. Nad leidsid, et antioksüdante saanud hiirte ajus olid dopamiini tootvad neuronid paremini kaitstud. Samuti esines neil hiirtel vähem Parkinsoni sümptomeid kui tavalise dieediga hiirtel.

Teadlased uurisid ka antioksüdantide mõju rotenoonile avatud rakkudele, mida kasvatati katseklaasis. Rotenoon suurendab vabade radikaalide tootmist, tappes rakud.

Teadlased avastasid, et antioksüdandid vähendasid rotenooni poolt indutseeritud vabade radikaalide tootmist rakkudes, hoides ära rakkude surma. See uurimus avab võimaluse kasutada Ecklonia cava polüfenoole – taimeühendeid, millel on antioksüdantsed omadused – uute Parkinsoni tõve ravimeetodite ja ennetusvõimaluste arendamiseks.

Tõlkes kaduma läinud?

Kahjuks ei ole looma- ja rakumudelite uuringute tulemused alati ülekantavad inimestele. Näiteks hoolimata teise antioksüdandi, C-vitamiini, Parkinsoni tõve vastu kaitsvast toimest rakkudes ja loomamudelites, ei näi see inimestel samamoodi toimivat.

Selle põhjuseks on asjaolu, et looma- ja rakumudelid ei suuda täielikult jäljendada Parkinsoni tõbe inimestel. Loomadel on võrreldes inimestega erinev ajustruktuur ja funktsioonid, mis tähendab, et haiguse areng ja kulg võivad olla erinevad. Teisalt puudub rakumudelitel, isegi kui teadlased kasutavad inimrakke, vajalik keerukus.

Parkinsoni tõbi mõjutab kogu aju ja keha, hõlmates paljusid erinevaid rakutüüpe ja nendevahelisi interaktsioone. Rakumudelid keskenduvad tavaliselt ainult ühele rakutüübile, jättes tähelepanuta selle keerukuse.

Parkinsoni tõbi areneb mitme aasta jooksul ja selle sümptomid muutuvad aja jooksul. Rakud ja loomamudelid ei suuda kergesti jäljendada seda pikaajalist arengut. Näiteks laborihiirte maksimaalne eluiga on kaks aastat, samas kui Parkinsoni tõve arvatakse arenevat aastakümnete jooksul.

Kokkuvõtteks võib öelda, et on vaja ulatuslikke kliinilisi uuringuid, et kinnitada Ecklonia cava tõhusust Parkinsoni tõve ennetamisel või aeglustamisel. Kuid kuna Ecklonia cava on juba saadaval toidulisandina, ei tee selle regulaarne tarbimine tõenäoliselt kahju.

Kas see hoiab ära Parkinsoni tõve? Võib-olla, kuid sama efektiivne on ka regulaarne treening.

Marine Krzisch, neuroteaduse lektor, Leedsi ülikool.

Artikkel on uuesti avaldatud The Conversationi lehelt Creative Commonsi litsentsi alusel. Lugege algset artiklit siit.

Allikas: ScienceAlert

Tagasi üles