Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Selle taime mesi aitab toime tulla laastava ja tapva haigusega (1)

Copy
Manuka mesi, mis on toodetud mānuka puu nektarist, on tugevate vähivastaste omadustega.
Manuka mesi, mis on toodetud mānuka puu nektarist, on tugevate vähivastaste omadustega. Foto: Unsplash

Manuka mesi, mida toodetakse Uus-Meremaal ja Kagu-Austraalias levinud teepuuliigi (mānuka) õitest, on antibakteriaalsete omadustega, olles samas ka antioksüdant ja sel on muidki tervendavaid tervendavaid omadusi. See mesi on erinev kõikidest muudest. Nüüd on Los Angelese California ülikooli (UCLA) teadlaste tehtud esialgsetes uuringutes leitud, et see nutratseutiliseks nimetatud aine võib aidata rinnavähi ennetamisel ja ravil. Nutraseutiline ja nutrasutikumid on USA kultuuris tarbitav turunduslik termin, mis kajastab toiduaineid ja nende võimalikke raviomadusi üheskoos.

Nutraseutikumid, mis on kombineerutd termin toidust ja ja selle võimalikust farmakoloogilisest mõjust, viitavad toodetele, millel on lisaks toiteväärtusele ka tervist parandavad omadused. Ženžen, roheline tee, punane päevakübar ja omega-3 rasvhapped on levinumad näited, aga samuti on seda ka Manuka mesi. Manuka mee kasulik mõju on teaduslikult tõestatud ja seetõttu polegi selle nutraeutikumiks kutsumine pelk turunduslik hoiak.
 

Mānuka mesi on mānuka-puu õitelt (Leptospermum scoparium) nektarist toodetud mesi.
Mānuka-puu on pärit Uus-Meremaalt ja mõnest Austraalia rannikupiirkonnast, kuid tänapäeval toodetakse mānuka mett kogu maailmas. Sellel on tugev maalähedane aroom ja maitse.

UCLA David Geffeni meditsiinikool professor ja uuringu juhtivautor Diana Márquez-Garbán selgitas, et nende leiud pakuvad lootust looduslike, vähem toksiliste alternatiivide väljatöötamiseks traditsioonilisele keemiaravile. Ta rõhutas, et kuigi looduslike ühendite kasu vähiravis vajab täiendavat uurimist, loob see uuring tugeva aluse edasiseks uurimistööks selles valdkonnas.

Uuringus keskenduti östrogeeniretseptor-positiivsele (ER-positiivne) rinnavähile, mis esineb umbes 60–70 protsenti rinnavähiga diagnoositud patsientidest. Need vähirakud kasutavad oma kasvu soodustamiseks turgutust just östrogeenist. Kuigi antiöstrogeenne ehk endokriinravi võib enamikul patsientidest blokeerida kasvaja kasvu, muutuvad mõned kasvajad selle ravi tagajärjel resistentseks, mistõttu jääb sageli ainsaks alternatiiviks potentsiaalselt toksiline keemiaravi.

Teadlased kasvatasid laboris nii ER-positiivseid kui ka kolmiknegatiivseid rinnavähirakke, mis on veel üks levinud rinnavähi tüüp. ER-positiivsete rakkude puhul täheldati, et Manuka mees või Manuka mee pulbriga töödeldud rakkudes oli vähirakkude paljunemine oluliselt pärsitud võrreldes kontrollgrupiga. Kolmiknegatiivsete rakkude puhul oli antituumori efekt tagasihoidlikum. Kui mānuka mesi kombineeriti tamoksifeeniga, mida kasutatakse laialdaselt antiöstrogeenravi ravimina, vähenes ER-positiivsete rakkude paljunemine märgatavalt ja oli oluliselt väiksem kui kummagi ravi eraldi manustamisel.

Rakke lähemalt uurides leidsid teadlased, et mesi põhjustas veres östrogeeni taseme ja kasvajarakkude östrogeeniretseptorite vähenemise ning häiris vähirakkude arengut, indutseerides apoptoosi ehk kasvajarakkude surma.

Edasi katsetasid teadlased mānuka mett loomamudelitel. Hiirtele, kellele olid siirdatud inimeste ER-positiivsed rinnavähirakud ja kellel tekkis kasvaja, anti suukaudselt Manuka mett. Tulemused näitasid, et mett saanud hiirtel oli kasvaja kasv märgatavalt pärsitud võrreldes kontrollrühmaga. Kokkuvõttes pärssis mesi inimese rinnavähi olemasoleva kasvaja kasvu ja arengut 84 protsendi ulatuses, mõjutamata tervet kude.

Teadlaste sõnul võivad sellised looduslikud ühendid, nagu ka seesama mānuka mesi, millel on märkimisväärne valikuline vähivastane toime hormoonretseptor-positiivse rinnavähi suhtes, kujuneda täienduseks või potentsiaalseks alternatiiviks tsütotoksilistele vähiravimitele, millel on rohkem mitteselektiivseid kõrvaltoimeid.

Uuring avaldati ajakirjas Nutrients.

Allikad: UCLA Health ja New Atlas

Tagasi üles