Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

UURING Argiselt toidus kasutatav aine aitab hävitada vähirakke

Copy
Soola kasutamise võimalused on üllatavalt mitmekülgsed. See aitab konserveerida toiduaineid, aga ka vintskemaks muuta immuunsüsteemi T-rakke.
Soola kasutamise võimalused on üllatavalt mitmekülgsed. See aitab konserveerida toiduaineid, aga ka vintskemaks muuta immuunsüsteemi T-rakke. Foto: Shutterstock

Sool võib aidata tugevdada immuunsüsteemi kaitsevõimet vähi vastu, viitab Friedrich Schillero ülikooli professor Christina Zielinski ja tema meeskonna uuring.

Teadustöö, mille tulemused avaldati ajakirjas Nature Immunology, näitas, et naatriumioonid, mis on osa naatriumkloriidist ehk tavalisest lauasoolast, suurendavad T-rakkude võimet võidelda kasvajate vastu.

Uuringus leiti, et rinnavähis on suurem naatriumi kontsentratsioon kui terves koes, ning kõrgema naatriumi kontsentratsiooniga keskkonnas suudavad T-rakud kasvajatega tõhusamalt võidelda.

Katsetes näidati, et sool suurendab CD8+ T-rakkude ainevahetust, aidates neil tõhusamalt hävitada kasvajarakke. Samuti kaitses sool T-rakke kurnatuse eest, mis on vähivastases võitluses oluline nende võimekuse säilitamiseks.

Uurimisrühm soovitab tulevikus kasutada naatriumkloriidi regulaatorina, et tugevdada T-rakkude «tapvat» funktsiooni vähiteraapias. See ei tähenda, et patsiendid peaksid rohkem soola tarbima – selle liig pole üldtervisele sugugi kasulik, sealhulgas kergitab see vererõhku. Vähirakkudega võitlemiseks on pealegi vaja peenhäälestatud meetodit. T-rakke saaks teadlaste sõnul nimelt enne kehasse viimist laboris suurema soolakontsentratsiooniga töödelda, et neid kasvajate vastu tõhusamaks muuta.

Allikas: Medical Xpress

Märksõnad

Tagasi üles