Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Läätsedega duši all käimine päädis nägemiskaotusega

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kontaktläätsede kandmine muudab prillide kandjate elu mugavamaks, kuid kas läätsedega duši all käimine võib ohustada silmade tervist?

Juulis jagas Instagrami suunamudija Rachel Prochnow, et jäi eelmisel aastal ühest silmast pimedaks pärast kontaktläätsedega duši all käimisest saadud infektsiooni tõttu. Nägemise taastamiseks vajas ta sarvkesta siirdamist.

Prochnow sõnul tekkis tal läätsedega duši all käies Acanthamoeba keratiit – haruldane, kuid tõsine silmapõletik, mille põhjustajaks on amööb, mida leidub vees ja pinnases. Tema hoiatuspostitus kogus Instagramis üle 950 000 meeldimise.

«Acanthamoeba on igas veeallikas (v.a keedetud vesi), seega on oht siis, kui kannate kontaktläätsi ja vesi satub silma,» kirjutas ta. «See oli kõige hullem valu, mida ma pole ette kujutanudki,» sõnas Prochnow. 

Prochnow arvas, et järgib head kontaktläätsede hügieeni – ta pesi käsi enne läätsede katsumist, ta ei maganud neid silmast ära võtmata ja vahetas regulaarselt läätsede vedelikku ja hoiukarpi. Siiski ei olnud teda kunagi hoiatatud, et duši all käimine või ujumine kontaktläätsedega on ohtlik.

«Kuigi ta hoolitses oma läätsede eest korralikult, võis kokkupuude kraaniveega, mis võib sisaldada Acanthamoebat, põhjustada saastumist,» ütles Annie Nguyen, USC Keck Medicine’i kliinilise oftalmoloogia dotsent. «See organism võib kleepuda läätse pinnale ja põhjustada infektsiooni, eriti kui sarvkesta pind on kahjustatud.»

Silmaarstid hoiatavad, et kontaktläätsedega duši all käimine, ujumine või mullivannis viibimine võib suurendada silmainfektsioonide riski, kirjutab Health

Vesi võib sisaldada kahjulikke mikroorganisme, sealhulgas Acanthamoebat, mis võib kontaktläätsedele kleepuda ja suurendada nakkusohtu, selgitas Nguyen. «Kontaktlääts rikub ka loomulikku pisarakihti, mis tavaliselt kaitseb sarvkesta, muutes silmad haavatavamaks.»

Kui Acanthamoeba või mõni muu mikroorganism satub silma, võib see põhjustada keratiiti, mis on kontaktläätsede kandjatest põhjustatud tavaline silmapõletik. Mõnel juhul võib see armistada sarvkesta ja kahjustada nägemist, selgitas oftalmoloog Ami Vadada.

Acanthamoeba keratiit võib põhjustada tugevat valu, nägemise kaotust ja isegi pimedaks jäämist, kui seda ei ravita kiiresti ja korralikult. Lisaks võivad silmapõletikku põhjustada ka bakterid, nagu Pseudomonas, ning väga harva seeninfektsioonid saastunud veest.

Tagasi üles