Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas teadsid? Armastatud sügispuuviljad võivad hoopiski põhjustada kõhupuhitusi!

Copy
Foto: Shutterstock

Sügisesed puuviljad on tuntud oma tervislike omaduste poolest, kuid, kas teadsid, et nende liigne tarbimine võib põhjustada seedimisprobleeme ja kõhugaaside teket. Millised puuviljad võivad kõhupuhitust tekitada ja kuidas neid sümptomeid leevendada?

Kõhupuhitused on laialt levinud probleem, mida kogevad paljud inimesed regulaarselt. Kõhupuhitusi põhjustavad peamiselt seedimise käigus soolestikus tekkivad gaasid. Gaaside tekkepõhjused võivad olla mitmed ning olla tingitud näiteks liiga kiirest söömisest või joomisest, toidutalumatusest, söömise ajal liigse õhu alla neelamisest kui ka teatud toitude tarbimisest.

Seedeprobleemid võivad samuti alguse saada muudest põhjustest, nagu näiteks hormonaalse tasakaalu häired, mõningate ravimite tarvitamine, toiduallergiad, menstruatsioon või rasedus.

Sügiseste puuviljade hooajal on sagedasti märgata, et kõht võib peale nende söömist olla rohkem punnis kui tavaliselt. Seda seetõttu, et paljud puuviljad sisaldavad suures koguses kiudaineid ja looduslikke suhkruid, mis võivad seedesüsteemi kergesti ärritada. Nende liigne tarbimine võib põhjustada seedimisprobleeme ja gaaside teket, mis omakorda tekitab kõhupuhitust, kuna organismil võib olla raskusi suurte koguste kiudainete ja suhkrute töötlemisega.

Sügisesed puuviljad, mis on tervislikuks ja toitvaks vahepalaks, kuid võivad tekitada kõhupuhitust:

Õunad – sisaldavad mitmesuguseid toitaineid, orgaanilisi happeid, bioaktiivseid ühendeid, kaaliumit, mangaani, C-, B6-, B9-, K- ja E- vitamiine. Need koostisosad teevad õunad tervislikuks ja toitvaks vahepalaks, kuid teatud koostisosad võivad tundlikel inimestel põhjustada kõhupuhitust.

Pirnid – tuntud rohkete kiudainete ja looduslike suhkrute poolest. Sisaldavad peamiselt C-, K- ja B-grupi vitamiine.

 

Ploomid – ploomides on rikkalikult erinevaid toitaineid ja ühendeid. Need sisaldavad kiudaineid, A-, C- ja K- vitamiine, mineraale, nagu kaalium, magneesium ja raud, samuti looduslikke suhkruid nagu fruktoos, glükoos ja sahharoos.

Viinamarjad – viinamarjad sisaldavad vitamiine (eriti C- ja K-vitamiine ning B-grupi vitamiine), mineraale (nagu kaalium, magneesium ja raud), looduslikke suhkruid (glükoos, fruktoos ja sahharoos), kiudaineid ja antioksüdante nagu resveratrool.

Kuidas leevendada kõhupuhitust ja -gaase?

Kindlasti tasuks sügishooajal külastada apteeki ning leida sobivad käsimüügiravimid, mida on kerge manustada ja mis aitavad hoida seedimist korras. Apteegist leiab käsimüügiravimeid kapslite või graanulitena, mida on mugav endaga kaasa võtta. Graanuleid saab manustada ka ilma joogiveeta, mis teeb manustamise eriti mugavaks. Alternatiivselt aitab kõhupuhitusi ja -gaase leevendada ka kõhumassaaž ja füüsiline aktiivsus, sest liikumine on soolte tegevusele hea. Kõike seda silmas pidades saate end kindlalt tunda ja sügishooajale vastu minna.

Lisaküsimuste korral saab konsulteerida apteekri või perearstiga.

Copy
Tagasi üles