Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

34-aastaselt infarkti saanud naine jagab, millised olid esimesed sümptomid

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Gigi Campos sai 34-aastaselt infarkti, ehkki teda oli peetud terveks nooreks naisterahvaks. Ühel 2023. aasta veebruarihommikul tundis ta jalutuskäigul rindkeres survet, kuid arvas, et see on tingitud stressist või ärevusest.

Tööl tundis ta end jätkuvalt halvasti – keegi oleks nagu asetanud kaaluvihud ta rinnale või surunud käega rinnakule.

Naine otsustas minna erakorralise meditsiini kliinikusse, kus talle tehti mitmeid teste. Kuigi tal esines kõnekaid sümptomeid, näiteks hakkas valu üles kiirguma  mööda kaela paremat poolt, ei kahtlustanud meditsiinitöötajad kohe infarkti, arvates, et ta on selleks liiga noor.

Parameedikud ütlesid Camposi abikaasale, et teda tabas paanikahoog, ja et nad saadavad sarnaste sümptomitega patsiendid igaks juhuks haiglasse edasistel uuringutele.

Troponiiniproovi tulemuste põhjal asusid arstid uurima võimalikke ummistunud artereid. Protseduuri käigus hakkas naise teadvus hägustuma ja teda tabas tõsine südame rütmihäire. Ta minestas. Camposele tehti elektrišokk, arvates, et tal on infarkt.

Kui ta tuli teadvusele, algatasid arstid protseduuri, mille käigus paigaldatakse ummistunud arterite lahti hoidmiseks neisse stent, väike torujas abivahend. Naist tabas taas tõsine rütmihäire ja ta süda seiskus. Kui ta seisund suudeti stabiliseerida, tehti pärgarterite kateteriseerimine ja avastati, et ta veresooned on ülimalt ummistunud. Ta sai sel päeval kaks stenti ja kaks päeva hiljem veel kaks.

Kui ta oli pärast esimest suuremat protseduuri haiglavoodis puhkamas, öeldi talle, et teda tabas südameinfarkt. Paranemisprotsess oli raske, kuid ta leidis tuge, liitudes naiste südamehaiguste tugigrupiga.

Campos soovitab kõigil oma riskiteguritest arstidele pidevalt teada anda ja vajadusel testida tõsistest südameprobleemidest märku andvaid troponiinitasemeid, sest infarkt võib tabada ka nooremaid inimesi, eriti kui peres esineb südamehaigusi.

Allikas: Self

Tagasi üles