Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

AVASTUS Diabeet annab hääle kaudu teada, kui veresuhkru tase on tõusnud

Copy
Tulevikus saab ehk veresuhkru taseme tõusu kindlaks tegemiseks rääkida lihtsalt telefoni.
Tulevikus saab ehk veresuhkru taseme tõusu kindlaks tegemiseks rääkida lihtsalt telefoni. Foto: Shutterstock

Veresuhkru taseme tõustes tõuseb ka hääletoon, näitas ajakirjas Scientific Reports avaldatud uuring. See avastus võib viia selleni, et II tüüpi diabeeti saab diagnoosida või diabeetikute veresuhkrut jälgida lihtsalt nutitelefoni rääkides, kus tehisintellekt analüüsib kõnet.

II tüüpi diabeeti põdejate puhul põhjustavad insuliiniresistentsus ja pankrease võimekuse vähenemine insuliini tootmisel veresuhkru taseme kõikumisi. Mida varem haigus avastatakse, seda suurema tõenäosusega välditakse pikaajalisi tüsistusi. Teadlased on pikka aega töötanud selle nimel, et II tüüpi diabeeti täpselt ja tõhusalt diagnoosida, kasutades sealhulgas vereproovide võtmist, vahendab New Atlas.

Nüüd on Klick Labsi digitaalse tervishoiu uuendajad leidnud uue, mitteinvasiivse meetodi diabeedi diagnoosimiseks ja jälgimiseks – hääletooni järgi. Uuring näitas, et veresuhkru taseme ja hääle põhisageduse (toon) vahel on oluline positiivne seos – veresuhkru tõustes tõuseb ka teine. 

See võib muuta glükoositaseme jälgimise diabeetikute jaoks palju lihtsamaks, võimaldades lihtsalt nutitelefoni rääkida.

Kuid teadlased märkisid, et hääletoon üksi ei pruugi olla piisav veresuhkru taseme täpseks prognoosimiseks ja vaja on arvestada ka muid hääle omadusi. Lisaks võib hääletoon olla mõjutatud välistest teguritest, nagu emotsionaalne seisund ja terviseprobleemid.

Märksõnad

Tagasi üles