Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

6 südameprobleemide sümptomit, mida tasub teada ka nooremas eas

Copy
Miks süda peksleb? Kofeiin, ärevus või südameprobleemid?
Miks süda peksleb? Kofeiin, ärevus või südameprobleemid? Foto: Shutterstock

Iga päev võivad tekkida olukorrad, mis panevad mõtlema südametervisele. Näiteks kui pärast trepist ülesminekut hingeldad või jooksmine võtab kauem aega kui tavaliselt. Võid ka märgata, et süda lööb kiiremini ja mõtled, kas see on tingitud kehvast vormist, ärevusest või millestki tõsisemast. Nooremas eas ei pruugi see olla murettekitav, kuid mõnel juhul võib viidata südame-veresoonkonna probleemidele.

Südameprobleemid, millega sünnitakse, nagu kaasasündinud südamerikked, võivad mõjutada südame võimet tõhusalt verd pumbata. Samuti on võimalik, et tekib koronaararterite (pärgarterite) haigus, mis on kõige levinum südamehaigus, isegi nooremas eas, kuigi seda esineb harva. Kui ummistunud arterid takistavad verevoolu südamesse, võib see põhjustada infarkti. Lisaks esineb ka muid südameprobleeme, nagu arütmia (ebaregulaarne südamerütm) või südamepuudulikkus, mil süda ei suuda piisavalt verd pumbata, vahendab ajakiri Self.

Paljud inimesed elavad nende probleemidega pikka aega arsti poole pöördumata. Sümptomid võivad olla kerged või neid ei pruugita tõsiselt võtta. Südameprobleemid võivad avalduda mitmel viisil, näiteks:

Väsimus ja hingeldus. Kui tunned end ootamatult väsinuna või hingetuna, võib see viidata südameprobleemile. Kui sa suutsid veel hiljuti tavapäraseid tegevusi teha, kuid nüüd pead sageli puhkama, võib see olla märk südameprobleemist.

Peapööritus ja minestamine. Kui kaotad teadvuse või tunned sageli pearinglust, võib see viidata verevoolu probleemidele ajus, mis võib olla seotud südamega.

Surve ülakehas. Raskustunne või surve rinnus võib viidata probleemile südame verevarustuses, mis võib olla südamehaiguse tunnus.

Südamekloppimine või seletamatud ärevushood. Kui süda peksleb ootamatult või tunned seletamatut ärevuse laadset tunnet, võib see olla märk südameprobleemist, näiteks rütmihäiretest.

Jalgade ja alakeha probleemid. Kui südamepuudulikkus raskendab vere pumpamist, võib see põhjustada vedeliku kogunemist jalgadesse ja pahkluude paistetust. Samuti võib see mõjutada seksuaaltervist, näiteks põhjustades erektsioonihäireid või libiido langust.

Uneprobleemid. Kui sul on raskusi uinumisega või ärkad tihti öösel, võib see olla seotud südameprobleemidega. Näiteks võib südamepuudulikkus põhjustada vedeliku kogunemist kopsudesse, mis raskendab hingamist ja segab und.

Murettekitavate sümptomite korral pöördu arsti poole. 

Märksõnad

Tagasi üles