Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Loe, miks on rinnapiim beebidele ideaalne toit

Copy
Rinnapiim aitab ka tugevdada beebi immuunsust.
Rinnapiim aitab ka tugevdada beebi immuunsust. Foto: Shutterstock

Uuringud kinnitavad pidevalt, et rinnapiim on vastsündinutele ideaalne toit. Ajakirjas Nutrients avaldatud ülevaate kohaselt on rinnapiim «võrratu toit, mis katab kõiki imiku toitumisvajadusi kuni kuue kuu vanuseni.» Kuue kuu vanuselt tuleks lisaks rinnapiimale hakata lapsele andma ka teisi toiduaineid, nagu rauarikkad toidud, sealhulgas teraviljad, püreestatud liha ja linnuliha, samuti pehmed püreestatud köögiviljad ja puuviljad.

Rinnapiim on jätkuvalt «kuldstandard», mida imiku piimasegud püüavad jäljendada. Lisaks sellele, et see on täiuslik toitainete kooslus beebidele, on rinnapiim loodud neid kaitsma bakteriaalsete, viiruslike või parasiitnakkuste eest. Rinnapiimatoidul olevatel vastsündinutel on vähem terviseprobleeme kui piimaseguga toidetavatel imikutel.

Ajakirjas Annals of Nutrition and Metabolism avaldatud artiklis märgitakse, et madalama sissetulekuga riikides on rinnapiimal kaks suurt eelist – seda saavad lapsed kogevad väiksema tõenäosusega kõhulahtisust ja hingamisteede nakkuseid. Kõrgema sissetulekuga peredes aitab rinnaga toitmine kaitsta keskkõrvapõletiku eest ning tõenäoliselt ka 2. tüüpi diabeedi eest.

Rinnaga toitmine on kasulik ka emadele. Teadlased on kindlaks teinud, et imetamine soodustab hormoonide vabanemist, millest üks aitab vähendada stressi ja ärevust. Lisaks aitab imetamine emal pärast sünnitust kiiremini vormi tagasi saada, kuna piima tootmiseks kulub umbes 500 kilokalorit päevas lisaks. Samuti on näidatud, et rinnaga toitnud naistel on väiksem risk haigestuda rinna- või munasarjavähki.

Allikas: Medical Xpress

Märksõnad

Tagasi üles