Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nende mõnuainete tarbimine oli eelmisel aastal suurim inimkonna ajaloos

Copy
Uuring näitab, et 2023. aastal püsis kanepi ja hallutsinogeenide tarbimine täiskasvanute seas ajalooliselt kõrgel tasemel.
Uuring näitab, et 2023. aastal püsis kanepi ja hallutsinogeenide tarbimine täiskasvanute seas ajalooliselt kõrgel tasemel. Foto: Unsplash

Viimased «Monitoring the Future» uuringu tulemused näitavad, et 2023. aastal püsis kanepi ja hallutsinogeenide tarbimine täiskasvanute seas vanuserühmades 19–30 ja 35–50 aastat ajalooliselt kõrgel tasemel. Vastupidiselt sellele jäi sigarettide tarbimine samade vanuserühmade seas ajalooliselt madalale tasemele.

Alkoholi tarvitamine viimase kuu jooksul ja igapäevane alkoholi tarbimine jätkas langust 19–30-aastaste seas, kusjuures liigtarvitamine saavutas 2023. aastal rekordmadala taseme. Samas 35–50-aastaste seas  liigtarvitamise esinemissagedus suurenes võrreldes viie ja kümne aasta taguse ajaga. «Monitoring the Future» uuringut viivad läbi Ameerika Ühendriikide teadlased Michigani Ülikooli Sotsiaaluuringute Instituudis Ann Arboris.

Teated nikotiini ja kanepi veipimisest viimase aasta jooksul 19–30-aastaste täiskasvanute seas on viie aasta jooksul kasvanud ja mõlemad suundumused püsisid 2023. aastal rekordkõrgel. 35–50-aastaste seas püsisid nikotiini ja kanepi veipimise esinemissagedused stabiilsena võrreldes eelmise aastaga. Pikaajalisi suundumusi (viie ja kümne aasta jooksul) pole veel selles vanuserühmas võimalik jälgida sest küsimus lisati nende uuringusse alles 2019. aastal.

Esimest korda teatasid 19–30-aastased naissoost vastajad suuremast kanepi tarvitamisest viimase aasta jooksul võrreldes samas vanuserühmas meestega, mis tähendab soolise erisuse ümberpöördumist. Seevastu oli 35–50-aastaste meeste seas kanepitarvitamise levik eelmisel aastal jätkuvalt suurem kui samas vanuses naistel, mis on kooskõlas viimase kümnendi jooksul märgatuga.

Riikliku narkootikumide kuritarvitamise instituudi direktor Dr Nora D. Volkow märkis, et täiskasvanuea eri etappides liiguvad inimesed tubaka kasutamisest kanepi ja psühhedeelikumide tarvitamise poole. Ta rõhutas vajadust järjepidevalt uurida kanepi ja hallutsinogeenide võimalikke riske ja eeliseid kuna turule ilmuvad uued tooted.

«Monitoring the Future» on alates 1975. aastast iga-aastaselt uurinud mõnuainete kasutajate käitumist ja hoiakuid. Uuringus osaleb tänaseks juba ligi 120 000 inimest keda esmakordselt küsitleti 12-das klassis. Igal aastal küsitletakse umbes 20 000 inimest vanustes 19-30, 35-50 ja 55-65 aastat, et jälgida nende uimastite kasutamist läbi täiskasvanuaja.

Osalejad kirjeldavad oma uimastitarbimise käitumist erinevatel ajaperioodidel, sealhulgas kogu eluea, viimase aasta, viimase kuu jooksul, sõltuvalt aine tüübist. 2023. aasta andmeid koguti veebis ja paberküsitluste kaudu aprillist oktoobrini.

Olulised järeldused on järgmised: kanepi tarvitamine viimase aasta ja viimase kuu jooksul püsis kahes täiskasvanute vanuserühmas 2023. aastal ajalooliselt kõrgel tasemel.

Ligikaudu 42% 19–30-aastastest täiskasvanutest teatas kanepi tarvitamisest viimase aasta jooksul, 29% viimase kuu jooksul ja 10% igapäevasest tarvitamisest (kasutamine 20 või enam korda viimase 30 päeva jooksul). 35–50-aastaste seas ulatus kasutamise esinemissagedus vastavalt 29%, 19% ja 8%-ni. Kuigi need 2023. aasta hinnangud ei erine statistiliselt 2022. aasta omast, kajastavad need kasvu mõlemas vanuserühmas viie- ja kümne aasta jooksul.

Kanepi veipimisest viimase aasta ja viimase kuu jooksul teatasid vastavalt 22% ja 14% 19–30-aastastest täiskasvanutest ning vastavalt 9% ja 6% 35–50-aastastest täiskasvanutest. Noorema vanuserühma jaoks tähistavad need arvud uuringu ajaloo kõrgeimaid tasemeid ja kasvu võrreldes viie aasta taguse ajaga.

Nikotiini veipimine 19–30-aastaste täiskasvanute seas püsis 2023. aastal ajalooliselt kõrgel tasemel. Teated viimase aasta ja viimase kuu jooksul nikotiini veipimisest ulatusid vastavalt 25% ja 19%-ni. Need protsendid näitavad kasvu võrreldes viie aasta taguse ajaga, kuid mitte võrreldes eelmise aastaga. 35–50-aastaste seas püsis nikotiini suitsetamise levimus 2022. aastaga võrreldes stabiilsena, kusjuures 7% ja 5% teatasid tarvitamisest viimasel aastal ja viimasel kuul.

Hallutsinogeenide tarvitamine jätkas mõlemas täiskasvanute vanuserühmas järsku tõusu viimase viie aasta jooksul, ulatudes 2023. aastal 9%-ni 19–30-aastaste ja 4%-ni 35–50-aastaste seas. Osalejate poolt teatatud hallutsinogeenide hulka kuulusid LSD, meskaliin, peite, seened või psilotsübiin ja PCP (fentsüklidiin).

Alkohol on uuringus täiskasvanute seas endiselt enim kasutatav aine. Viimase aasta alkoholitarbimine 19–30-aastaste seas on kergelt tõusnud, kusjuures 2023. aastal teatas tarvitamisest 84%. Kuid viimasel kuul joomine (65%), igapäevane joomine (4%) ja liigtarvitamine (27%) jäid kõik madalatele tasemetele. Need arvud on võrreldes kümne aasta tagusega vähenenud. Viimasel kuul joomine ja liigtarvitamine (viie või enama joogi joomine järjest viimase kahe nädala jooksul) vähenesid selle vanuserühma jaoks märkimisväärselt võrreldes eelmise aastaga (68% viimasel kuul joomine ja 31% liigtarvitamine 2022. aastal).

Ligikaudu 84% 35–50-aastastest täiskasvanutest teatas alkoholitarbimisest 2023. aasta jooksul, mis pole oluliselt muutunud võrreldes varasema aasta või viimase viie või kümne aastaga. Viimase kuu alkoholitarbimine ja liigtarvitamine on selle vanuserühma jaoks viimase kümne aasta jooksul veidi suurenenud; 2023. aastal oli viimase kuu alkoholitarbimine 69% ja liigtarvitamine 27%. Igapäevane joomine on selles rühmas viimase viie aasta jooksul vähenenud ja oli 2023. aastal kõigi aegade madalaimal tasemel (8%).

2023. aastal langesid sigarettide suitsetamine viimase kuu jooksul, retseptiravimite mittemeditsiiniline kasutamine ja opioidravimite kasutamine viimase aasta jooksul kahes täiskasvanute vanuserühmas. 19–30-aastaste seas on viimase kümne aasta jooksul vähenenud stimulantide tarvitamine viimase aasta jooksul (küsitletud kui «amfetamiinid»), samas kui 35–50-aastaste seas on stimulantide tarvitamine viimase kümne aasta jooksul mõõdukalt suurenenud.

Michigani Ülikooli teadur Megan Patrick märkis, et 2023. aasta andmed ei näidanud palju olulisi muutusi võrreldes eelmise aastaga, kuid selliste pikaajaliste uuringute väärtuseks on võimalus jälgida erinevate ainete kasutamise suundumusi.

Patrick lisas, et kuna üha rohkem esialgsetest uuringus osalejatest on tänaseks saanud üle 60-aastaseks, saavad nad nüüd uurida narkootikumide tarvitamise mustreid ja mõjusid kogu eluea jooksul. Ta selgitas, et järgnevatel aastatel pakub see uuring olulisi andmeid ainete kasutamise suundumuste  ja tervisemõjude kohta ka üle 55-aastaste seas.

Allikad: National Institutes of Health ja Medical Xpress

Tagasi üles