Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuulsused lasevad teha kogu keha MRT-skaneeringuid – kas see on uus mood või on sest ka abi? (1)

Copy
MRT kasutab suuri magneteid ja raadiolaineid inimese keha sisemistest struktuuridest detailsete kolmemõõtmeliste piltide loomiseks.
MRT kasutab suuri magneteid ja raadiolaineid inimese keha sisemistest struktuuridest detailsete kolmemõõtmeliste piltide loomiseks. Foto: Pixabay

Üha enam erakliinikuid Ühendkuningriigis pakuvad märkimisväärse tasu eest kogukeha magnetresonantstomograafia (MRT) skaneeringuid, et avastada haigusi ja kõrvalekaldeid võimalikult varajases staadiumis. Selliste kuulsuste nagu Kim Kardashian ja Kate Hudsoni toetusel on teenuse populaarsus kasvanud. Kuid kuidas need skaneeringud tegelikult toimivad ja kas need on tõepoolest elupäästvad, nagu Kardashian väidab?

MRT kasutab suuri magneteid ja raadiolaineid inimese keha sisemiste struktuuride, sealhulgas organite, luude, lihaste ja veresoonte, detailsete kolmemõõtmeliste piltide loomiseks. Erinevalt röntgenist või kompuutertomograafiast ei kasuta MRT ioniseerivat kiirgust, mis võib vähesel määral suurendada vähiriski.

Ühendkuningriigis varieeruvad kogukeha MRT-skaneeringute hinnad 1000 ja 3000 naela vahel. Kuigi need skaneeringud annavad hea ülevaate inimese anatoomiast, ei ole need optimeeritud iga organi või süsteemi täpseks kuvamiseks. Kõik ebatavalised leiud vajaksid täiendavat uurimist spetsiaalsete MRT-skaneeringute abil, näiteks südame või eesnäärme jaoks, kuna masina parameetreid tuleb erinevate organite ja süsteemide jaoks kohandada.

Skaneeringute piirangud ja nende tõhusus

Oluline on märkida, et MRT-skaneeringud ei suuda tuvastada enamikku ennetatavaid haigusi. Südamehaigused, kõrge vererõhk, kõrge kolesteroolitase ja diabeet põhjustavad enim surmajuhtumeid, kuid MRT-skaneeringud ei suuda neid seisundeid avastada. Need võivad küll näidata mõningaid struktuurimuutusi, kuid muud sümptomid on tõenäoliselt juba varem ilmnenud.

Kogukeha MRT-skaneeringud võivad leida kõrvalekaldeid, mida sageli nimetatakse juhuslikeks leidudeks, kuna need avastatakse skaneeringutel, mida tehakse teiste sümptomite uurimiseks.

Uuringud, kus on analüüsitud üle 16 000 vabatahtliku aju MRT-skaneeringuid, on näidanud, et vähem kui 4%-l neist esines kõrvalekaldeid, mis vajaksid täiendavat uurimist.

Väikesed ebanormaalsete veresoonte kogumid, mida tuntakse kavernoossete angioomidena, põhjustavad harva sümptomeid ja neid leidub umbes ühel inimesel 600st MRT skaneeringul. Sümptomeid põhjustavaid juhtumeid on üks umbes 400 000 inimesest.

Veel üks kehaosa, kus sageli esinevad juhuleiud, on selg. MRT kasutamine seljavalu uurimiseks on sagenenud, mis võib viia selliste juhuleidudeni nagu ohutud luukasvud ja hemangioomid, väikesed veresoonte kasvud selgroo sees või selle peal. Hemangioome leidub üle 40% MRT skaneeringutel käinutest, millest 99% ei põhjusta sümptomeid ega vaja ravi. 1% juhtudest, kus esineb sümptomeid, nagu valu, tuimus või nõrkus, on vaja kirurgilist sekkumist, et vältida halvatuse tekkeriski.

Tarlovi tsüstid, närvide ümber tekkinud moodustised, mis väljuvad seljaajust sakraalses piirkonnas (selgroo alumises osas), esinevad umbes 4%-l elanikkonnast. Enamikul juhtudel sümptomeid ei esine. Kuid need, kellel esinevad sellised sümptomid nagu valu ja tuimus, võivad vajada operatsiooni, et vältida luukahjustusi või närvivarustuse kahjustusi jalgadesse, vaagnapiirkonda ja suguelunditesse.

Kas tõsiseid haigusi tuvastatakse?

Metaanalüüsid (uuringud, mis ühendavad andmeid paljudest uuringutest) näitavad, et tõsised probleemid, mis juhuslikult MRT skaneeringutel avastatakse, esinevad 1,4%-l ajus, 1,3%-l rinnus ja 1,9%-l kõhus.

On ka oht, et need skaneeringud annavad valepositiivseid tulemusi – asju, mis näevad välja nagu haigus, kuid ei ole seda. Rindades (kuni 97 valepositiivset tulemust 1 000 skaneeringu kohta) ja eesnäärmes (29 valepositiivset tulemust 100 skaneeringu kohta) on valepositiivsete tulemuste oht eriti kõrge.

Kui inimesed maksavad nende skaneeringute eest ilma võimeta katta edasisi meditsiinilisi uuringuid, tuleb juba ülekoormatud tervishoiusüsteemidel hakata tegelema valepositiivsete tulemuste ja healoomuliste kasvajate kinnitamisega.

Kuigi need skaneeringud pakuvad võimalust näha, mis kehas toimub – neile, kellel on selleks piisavalt raha – on tõenäosus leida midagi, mis vajab kiiret meditsiinilist sekkumist, väike. Kui mul oleks raha ühe sellise skaneeringu jaoks, kulutaksin selle hoopis puhkusele, mis oleks minu tervisele palju parem.

Allikas: The Conversation

Märksõnad

Tagasi üles