Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Loe kuidas vanaema haridus võib mõjutada sinu bioloogilist vananemist?

Copy
Sinu bioloogilist vanust võib mõjutada see, kas sinu vanavanemad lõpetasid ülikooli või mitte.
Sinu bioloogilist vanust võib mõjutada see, kas sinu vanavanemad lõpetasid ülikooli või mitte. Foto: Pixabay

Uus uuring on avastanud põneva seose, mis võib mõjutada meie rakkude kulumist ja vananemist.

Tuleb välja, et sinu bioloogilist vanust võib mõjutada see, kas sinu vanavanemad lõpetasid ülikooli või mitte, mis viitab sellele, et sotsiaalmajandusliku staatuse eelised võivad kanduda edasi mitmele järgmisele põlvkonnale.

Üldiselt on pikem haridustee seotud kõrgema sissetuleku ja parema tervisega. «Loomkatsed on näidanud, et tervis kandub üle mitme põlvkonna, vanavanematelt lastelastele,» selgitab uuringu juht, USA Drexeli ülikooli epidemioloog Agus Surachman. «Nüüd on aga olemas andmed inimeste kohta, mis näitavad, et mitte ainult vanemate sotsiaalmajanduslikud tegurid ei mängi rolli nende laste tervises, vaid see mõju ulatub tagasi veel ühe põlvkonna taha.»

Kui meie rakud kogevad igapäevaelu stressi ja pinget, lukustavad nad järjest enam DNA-järjestusi, kasutades selliseid keemilisi protsesse, nagu metülatsioon. Need epigeneetilised protsessid võivad mitte ainult kajastada bioloogilist vanust, vaid ka vihjata stressidele, mis on põhjustanud sarnaseid geneetilisi muutusi eelnevates põlvkondades.

Uurimisrühm kasutas uuringu andmeid, vere- ja süljeproove 624 keskealise naise ja nende 241 lapse (vanuses 2 kuni 17 aastat) peal. Naistelt kogutud andmed pärinesid varasemast uuringust, mis viidi läbi 1980. aastate lõpust kuni 1990. aastateni.

Osalejate DNA metülatsiooni analüüs näitas, et bioloogiline vananemine kulges aeglasemalt lastel, kelle vanavanemad olid lõpetanud ülikooli. Erinevused ei olnud küll suured, kuid kuna tegemist oli laste ja noortega, võivad need erinevused elu hilisemates etappides märgatavamaks muutuda.

Teatud tegurid, sealhulgas vanus ja kehamassiindeks (KMI), olid kontrolli all. Uurijad leidsid ka, et 14,5 protsenti epigeneetilise vananemise varieeruvusest oli mõjutatud ema enda haridustasemest ning tervislikest teguritest, nagu nende südame-veresoonkonna tervis ja põletik.

«Seos vanavanemate sotsiaalmajandusliku staatuse ja lastelaste epigeneetilise vanuse vahel on erakordne avastus,» märgib uuringu üks autoritest, USA California ülikooli professor Elissa Epel. «See avab mitmeid võimalikke seletusi ja vajab täiendavat uurimist. Praeguseks teame, et ema kehvem metaboolne tervis on osaline vahendaja selles seoses.» Uuringus osalenud lapsi jälgitakse ka edaspidi, et näha, kuidas nende tervis aja jooksul areneb.

«Inimesi süüdistatakse sageli nende kehvas tervises,» lisab Surachman. «Tegelikkuses on tervis palju keerulisem. Mõned tegurid on lihtsalt meie kontrolli alt väljas, nagu geenid ja päritud epigeneetika

Äkki see teadmine aitab meil olla endi ja oma kogukondade suhtes mõistvamad ja kaastundlikumad?

Uuring avaldati ajakirjas Social Science and Medicine.

Allikas: ScienceAlert

Tagasi üles