Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Enam kui pooled maailma inimestest seisavad silmitsi nende ainete puudusega

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hiljutise uuringu kohaselt seisab enam kui pool maailma elanikkonnast silmitsi mikrotoitainete puudusega, sealhulgas kaltsiumi, raua ning C- ja E-vitamiini ebapiisava tasemega, kirjutab Medical Daily

Mikroelemendid on olulised vitamiinid ja mineraalid, mis on olulised selliste keha funktsioonide jaoks nagu kasv, areng ja immuunsus. Kuigi keha vajab neid toitaineid vaid väikestes kogustes, võivad nende puudusel olla tervisele tõsised tagajärjed. 

Varasemad uuringud on mõõtnud mikroelementide kättesaadavust ja tarbimist kogu maailma elanikkonna hulgas. Kuid viimases uuringus, mille viisid läbi Harvardi uurimisrühm, T.H. Chani rahvatervise kool, UC Santa Barbara (UCSB) ja Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN), analüüsiti, kas need kogused vastavad inimeste tervisele soovitatavatele tasemetele. Teadlased uurisid ka spetsiifilisi puudusi, mis mõjutavad mehi ja naisi erinevatel eluetappidel. Tulemused avaldati ajakirjas The Lancet Global Health.

«Meie uuring on suur samm edasi. Mitte ainult sellepärast, et me oleme esimesed, kes hindavad peaaegu igas riigis 34 vanuserühma jaoks ebapiisavat mikrotoitainete tarbimist, vaid ka seetõttu, et see muudab need meetodid ja tulemused teadlastele ja praktikutele hõlpsasti kättesaadavaks,» ütles kaasautor Chris Free, kes on UCSB teadusprofessor.

Uuringus võrreldi 185 riigi elanikkonna toitumisvajadusi tegeliku tarbimisega, kasutades ülemaailmse toitumisandmebaasi ning maailmapanga andmeid ja 31 riigi toitumisuuringuid. Seejärel rühmitasid teadlased elanikkonna soo alusel ja jagasid nad viieaastaste intervallidega 17 vanusekategooriasse vastsündinutest kuni üle 80-aastasteni.

Uuringus käsitletud mikroelemendid on kaltsium, jood, raud, riboflaviin, folaat, tsink, magneesium, seleen, tiamiin, niatsiin ning A-, B6-, B12-, C- ja E-vitamiin.

Märkimisväärseid puudujääke leiti peaaegu kõigis hinnatud mikroelementides, millest enim puudutasid joodi (68% maailma elanikkonnast), E-vitamiini (67%), kaltsium (66%) ja rauda (65%). Lisaks ilmnes enam kui pooltel maailma elanikkonnast riboflaviini, folaadi ning C- ja B6-vitamiini puudus.

Siiski olid tulemused mõnevõrra rahustavad teatud mikrotoitainete, nagu niatsiin, puhul, millel oli kõige vähem puudusi, kuna ainult 22 protsenti maailma elanikkonnast tarbis seda ebapiisavalt, järgnesid tiamiin (30%) ja seleen (37%).

Võrreldes ebapiisavat tarbimist sugude vahel, oli naistel samades riikides ja vanuserühmades rohkem joodi, B12-vitamiini, raua ja seleeni puudust kui meestel. Siiski oli meestel suurem kaltsiumi, niatsiini, tiamiini, tsingi, magneesiumi ning A-, C- ja B6-vitamiini puudus. Uuring näitas ka, et nii mehed kui naised vanuserühmas 10–30 olid eriti altid vähesele kaltsiumitarbimisele.

«Need tulemused on murettekitavad. Enamik inimesi – isegi rohkem, kui varem arvati, kõigis piirkondades ja igasuguse sissetulekuga riikides – ei tarbi piisavalt palju olulisi mikroelemente,» ütles Ty. Beal, ettevõtte GAIN vanem tehniline spetsialist.

Tagasi üles