/nginx/o/2023/09/28/15621476t1heb8c.jpg)
Vastavalt uuringule, mis avaldati ajakirjas Skin Research & Technology, võib E-vitamiini tarbimine toiduga vähendada atoopilise dermatiidi riski.
Siqing Wang Pekingi Hiina meditsiini ülikoolist ja kolleegid viisid läbi Mendeli randomiseerimisanalüüsi, et uurida põhjuslikku seost toiduga saadavate antioksüdantide vitamiinide (C-vitamiin, E-vitamiin, karoteen ja retinool) ja atoopilise dermatiidi vahel, edastab Medical Xpress.
Teadlased täheldasid põhjuslikku seost E-vitamiini tarbimise ja atoopilise dermatiidi vahel (tõenäosusuhe 0,859; 95% usaldusvahemik, 0,745 kuni 0,992; P = 0,038). Ülejäänud kolme vitamiini (C-vitamiini, karoteeni ja retinool) ja atoopilise dermatiidi vahel põhjuslikku seost ei leitud.
«Analüüs viitab sellele, et E-vitamiini tarbimine toiduga võib potentsiaalselt vähendada atoopilise dermatiidi riski. Seevastu C-vitamiini, retinooli ja karoteeni tarbimine ei tundu olevat põhjuslikus seoses atoopilise dermatiidiga,» kirjutavad autorid. «Kuigi E-vitamiini tarbimine võib atoopilise dermatiidi eest kaitsta, ei ole antioksüdantsete vitamiinide tarbimine atoopilise dermatiidi ennetamiseks või raviks vajalik.»