Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Üks vereanalüüs ennustab südame-veresoonkonna probleeme 30 aastat enne haigestumist

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Riiklike tervishoiuinstituutide toetatud uuringud on leidnud, et kahte tüüpi rasvade mõõtmine vereringes koos C-reaktiivse valguga (CRP), mis on põletiku marker, võib ennustada naise südame-veresoonkonna haiguste riski aastakümneid varem.  

«Me ei saa ravida seda, mida me ei mõõda, ja loodame, et need leiud viivad valdkonna lähemale veelgi varasemate südamehaiguste tuvastamise ja ennetamise viiside leidmisele,» ütles Paul M. Ridker, kes on uuringu autor ja Bostoni Brighami ja naistehaigla kardiovaskulaarsete haiguste ennetamise keskuse direktor.

Uuringu jaoks kogusid uurijad terviseuuringus osalenud 27 939 Ameerika Ühendriikides elavalt nais tervishoiuteenuse osutajalt vereproove ja meditsiinilist teavet, edastab Medical Xpress

Naisi, kes alustasid uuringuga aastatel 1992–1995 keskmiselt 55-aastaselt, jälgiti 30 aastat. Sel perioodil koges 3662 uuringus osalejat infarkti, insulti, vereringe taastamise operatsiooni või südame-veresoonkonnaga seotud surma. Teadlased hindasid, kuidas kõrge tundlikkusega CRP koos madala tihedusega lipoproteiini (LDL) kolesterooli ja lipoproteiiniga (a) või osaliselt LDL-st valmistatud lipiidiga Lp(a) ennustas neid sündmusi üksikult ja ühiselt.

Osalejad jaotati kolme markeri mõõtmiseks viide kategooriasse – alates kõrgeimast tasemest kuni madalaima tasemeni. Teadlased leidsid, et kõrgeima LDL-kolesterooli tasemega naistel oli 36 protsenti suurem risk haigestuda südamehaigustesse võrreldes madalaima kolesteroolitasemega naistega. Kõrgeima Lp(a) tasemega inimestel oli seotud risk 33 protsenti suurem ja kõrgeima CRP tasemega inimestel 70 protsenti suurem.

Kui kõiki kolme mõõdikut – LDL-kolesterooli, Lp(a) ja CRP-d – hinnati koos, oli kõrgeima tasemega osalejatel rohkem kui 1,5-kordne risk insuldi tekkeks ja rohkem kui kolmekordne risk südame isheemiatõve tekkeks võrreldes madalaima tasemega naistega.

Teadlased märgivad, et kuigi selles uuringus hinnati ainult naisi, eeldasid nad, et meeste puhul leitakse sarnaseid tulemusi.

«Viimastel aastatel oleme rohkem õppinud selle kohta, kuidas suurenenud põletikutase võib lipiididega interakteeruda, et liita südame-veresoonkonna haiguste riske,» ütles Ahmed A.K. Hasan, kes on riikliku südame-, kopsu- ja vereinstituudi (NHLBI) arst. «See aitab selgitada, miks madalamad tasemed on sageli paremad.»

Immuunrakud, mis aitavad kehal end haavadest või infektsioonist parandada, võivad tajuda ka lisakolesterooli kogunemist rakkudesse või aktiveeruda vastuseks naastu kogunemisele ja saata välja põletikulisi signaale. See loob hüperpõletikulise keskkonna.

Optimaalse kardiovaskulaarse tervise toetamiseks rõhutavad teadlased esmast ennetamist. See hõlmab regulaarset füüsilist tegevust, südamele tervislikku toitumist, stressiga toimetulekut ja suitsetamisest loobumist. Muud suurenenud riskiga inimestele mõeldud meetmed võivad hõlmata kolesterooli ja/või põletiku vähendamise ravimite kasutamist.

Uuring avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine.

Tagasi üles