Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Levinud ravim võib pikendada eluiga ja aeglustada vananemist

Copy
Laborihiir
Laborihiir Foto: Shutterstock

On leitud, et hüpertensiooniravim rilmenidiin aeglustab vananemist ussidel – see mõju võib hüpoteetiliselt ka inimestel aidata kauem elada ja püsida rohkem aastaid tervemana.

Varasemad uuringud on näidanud, et rilmenidiin jäljendab kaloripiirangu mõju raku tasandil. On leitud, et olemasoleva energia vähendamine, säilitades samal ajal kehas toitumise, pikendab eluiga mitmete loommudelite puhul, vahendab Science Alert

2023. aastal avaldatud uuringus elasid noored ja vanad Caenorhabditis elegans’i ussid, keda raviti selle ravimiga (mida tavaliselt kasutatakse kõrge vererõhu raviks), kauem ja olid paremate tervisenäitajatega.

«Esimest korda oleme suutnud loomadel näidata, et rilmenidiin võib pikendada eluiga,» ütles molekulaar-biogerontoloog João Pedro Magalhães Ühendkuningriigi Birminghami ülikoolist.

«Nüüd tahame uurida, kas rilmenidiinil võib olla muid kliinilisi rakendusi.»

Uss C. elegans on uuringute lemmik, sest paljudel selle geenidel on sarnasusi inimeste genoomidega. Kuid vaatamata nendele sarnasustele on neil inimestega siiski üsna kauge seos.

Täiendavad testid näitasid, et rilmenidiiniga ravitud hiirte neeru- ja maksakudedes võib täheldada kaloripiiranguga seotud geeniaktiivsust. Teisisõnu, mõned positiivsed tervisemõjud, mida loomadel täheldatakse kalorite piiramise kaudu, võivad samuti ilmneda hüpertensiooniravimi kasutamisel, mida paljud inimesed juba regulaarselt võtavad.

Teine avastus oli see, et bioloogiline signaaliretseptor nimega nish-1 oli rilmenidiini efektiivsuses ülioluline. See konkreetne keemiline struktuur võiks olla suunatud tulevastele katsetele eluiga pikendada ja vananemist aeglustada.

«Leidsime, et rilmenidiini eluiga pikendavad mõjud kaotati nish-1 kustutamisel,» selgitasid teadlased oma artiklis.

Madala kalorsusega dieete on raske järgida ja sellega kaasnevad mitmesugused kõrvalmõjud, nagu juuste hõrenemine, pearinglus ja haprad luud. See on alles algus, kuid arvatakse, et see hüpertensiooniravim võib anda sama kasu kui madala kalorsusega dieet, olles samal ajal kehale kergem.

Rilmenidiini teeb vananemisvastase ravimina paljutõotavaks kandidaadiks see, et seda võib võtta suu kaudu, seda on juba laialdaselt välja kirjutatud ning selle kõrvaltoimed on haruldased ja suhteliselt kerged (nende hulka kuuluvad mõnel juhul südamepekslemine, unetus või unisus).

Et kindlaks teha, kas rilmenidiin võiks toimida vananemisvastase ravimina ka inimestel, on veel pikk tee minna, kuid esialgsed tulemused ussidel ja hiirtel tehtud katsetes on paljulubavad. Nüüd teame palju rohkem selle kohta, mida rilmenidiin võib teha ja kuidas see toimib.

Uuring avaldati ajakirjas Aging Cell.

Tagasi üles