Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See vili võib teie võetavate ravimite mõju pea peale keerata

Copy
Ravimid. Pilt on illustreeriv.
Ravimid. Pilt on illustreeriv. Foto: Toomas Volmer

Greibi viilu söömisel või klaasis mahlas võib olla palju eeliseid, see on täis vitamiine, nagu C ja A, ning kasulikke mineraale, nagu kaalium. Kuid tuleb ka meeles pidada ühte olulist miinust – greip võib segada terve hulga erinevate ravimite toimet. 

Greibi tarbimine võib mõjutada ravimeid, mida kasutatakse kõrge kolesteroolitaseme, ärevuse ja depressiooni, südameprobleemide ja elundisiirdamise äratõukereaktsiooni raviks.

Enamiku greibist mõjutatud ravimite puhul võib see viia ravimi ebatavaliselt kõrge tasemeni veres. Põhjus on selles, et greibimahl interakteerub soolestikus oleva ensüümiga, mille nimetus on tsütokroom P450 3A4 (CYP3A4), mis vastutab paljude eri tüüpi ravimite lagundamise eest.

Greibis sisalduvad ühendid, mida tuntakse furanokumariinidena, lagundab samuti CYP3A4 – kuid tekkivad produktid seovad ensüümi ja blokeerivad selle tegevuse pöördumatult. Selle tulemusena satub vereringesse rohkem ravimit, mille ensüüm tavaliselt lagundaks, ja normaalne funktsioon taastub alles siis, kui keha toodab rohkem CYP3A4.

Inimestel on soolestikus erinevad CYP3A4 tasemed, seega võib greibi tarbimise mõju indiviiditi erineda. Mõnel juhul võib ravimi tase veres olla nii kõrge, et see põhjustab tõsiseid kõrvaltoimeid, kirjutab iflscience

Üks levinumaid näiteid greibist mõjutatud ravimist on feksofenadiin, antihistamiin, mida kasutatakse heinapalaviku ja nõgestõve raviks. «Greibimahl võib põhjustada feksofenadiini vähesemat imendumist verre,» ütles dr Shiew Mei Huang, kes on FDA kliinilise farmakoloogia osakonna direktori asetäitja.

Selle tulemuseks on, et sellised ravimid nagu feksofenadiin võivad olla vähem tõhusad kui ette nähtud.

Kokkuvõtteks, kui sa pole kindel, kas greip mõjutab sinu ravimeid, kontrolli infolehte, mis on ravimipakendis, kuna seal on tavaliselt kirjas, mida tuleks vältida. 

Märksõnad

Tagasi üles