Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Need kuus toidulisandit võivad kahjustada maksa

Copy
Kurkum
Kurkum Foto: Shutterstock

Michigani ülikooli teadlaste hinnangul on umbes 15,6 miljonit USA täiskasvanut viimase 30 päeva jooksul võtnud vähemalt ühte taimset toidulisandit, mis võib kahjustada maksa.

Taimseid toidulisandeid on kasutatud ravimitena juba tuhandeid aastaid, kuid nende populaarsus on hiljuti märgatavalt kasvanud, osaliselt tänu TikToki sotsiaalmeediaplatvormile, vahendab Medical News Today.

USA uuringus analüüsiti kuue potentsiaalselt hepatotoksilise (maksa kahjustava) taimse toote kasutamist: ashwagandha, rohelise tee ekstrakt, kurkum, punane pärmriis, must cohosh, Garcinia cambogia.

Kuigi taimsed toidulisandid võivad tunduda «looduslikud», ei tähenda see, et need oleksid ohutud ning need ei vaja USA toidu- ja ravimiameti (FDA) heakskiitu enne turule jõudmist. Lisaks võivad taimsed toidulisandid põhjustada kõrvaltoimeid ja segada ravimite toimet.

Uuringutulemused toovad esile vajaduse suurendada teadlikkust taimsete toidulisandite potentsiaalselt maksa kahjustava mõju kohta. Samuti võib olla nende väidetav koostis ebatäpne või eksitav.

Uuring avaldati ajakirjas JAMA Network Open.

Tagasi üles