Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Levinud nahahaigust saab leevendada lihtsate muutustega

Copy
Psoriaas
Psoriaas Foto: Shutterstock

Psoriaasi täpne põhjus pole teada, kuid arstid peavad seda immuunsüsteemi vahendatud põletikulise haiguse tüübiks, mille puhul on põhiline kurjajuur põletik. Haiguse sümptomeid on võimalik ka teatud muutustega leevendada, vahendab Medical News Today.

Psoriaas põhjustab nahal sümptomeid, nagu laigud ja värvimuutused, kuid võib mõjutada ka teisi kehaosi, näiteks liigeseid ja silmi. Psoriaas on hinnanguliselt kuni kolmel protsendil USA elanikkonnast.

Psoriaasiga inimestel põhjustab immuunsüsteemi talitlushäire põletikuliste rakkude kuhjumist naha keskmises kihis, dermises. See kiirendab ka naharakkude kasvu epidermises, mis põhjustab rakkude kuhjumist naha pinnale, tekitades ebamugavustunnet ja muust nahapinnast kõrgemaks muutunud laike, ketendust, paistetust ja punetust või muid värvimuutusi.

Psoriaasi põhjustatud põletik mõjutab kogu keha, suurendades südamehaiguste, põletikulise soolehaiguse ja psoriaatilise artriidi riski.

Põletiku vähendamiseks saab teha elustiilis ja toitumises muutusi, mis võivad aidata sümptomeid vähendada ja parandada elukvaliteeti. Paljud inimesed suudavad nende meetodite abil psoriaasisümptomeid pikka aega eemal hoida. Samuti on olemas ravimid, mis vähendavad põletikku, nagu paiksed kortikosteroidid, süstitavad bioloogilised ravimid ja ka suukaudsed ravimid.

Psoriaasipõletiku haldamiseks on soovitatav teha järgmist

Söö tervislikult. Vältida tuleks põletikku soodustavaid toiduaineid, nagu karastusjoogid ja ülitöödeldud toidud. Antioksüdantidest rikas toitumine, mis sisaldab palju puu- ja köögivilju, võib psoriaasi sümptomeid vähendada.

Säilita normaalne kehakaal. Ülekaalulisus suurendab psoriaasiriski ja haiguse raskust. Kaalukaotus võib vähendada põletikulisi näitajaid ja leevendada sümptomeid.

Juuruta tervislikke harjumusi. Suitsetamisest loobumine, alkoholi tarbimise vähendamine, füüsiline aktiivsus, piisav uni ja stressi vähendamine võivad samuti vähendada põletikku ja psoriaasisümptomeid.

Kui psoriaasisümptomid süvenevad, on soovitatav pöörduda arsti poole, kes võib soovitada sobivaid ravimeetodeid ja elustiilimuutusi.

Märksõnad

Tagasi üles