Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Ühe ühiku temperatuuri langus 2–6 päeva jooksul suurendab infarkti riski

Copy
Termomeeter. Pilt on illustreeriv.
Termomeeter. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Meie süda on tundlik ilmamuutuste suhtes. Lisades sellele seosele rohkem tõendeid, on teadlased teinud märkimisväärse avastuse lühiajalise külma mõju kohta südame tervisele. Isegi väike temperatuurilangus, ainult ühe ühikuga kahe kuni kuue päeva jooksul, võib suurendada südameataki riski kuni 11 protsenti, selgus hiljutisest uuringust.

Ajakirjas JACC Journals avaldatud uuringus uurisid teadlased madalama õhutemperatuuri ja külmaperioodide lühiajalist mõju erinevate müokardiinfarkti tüüpidele ja haiglaravile sattumise ohule. Uuring viidi läbi Rootsi SWEDEHEARTi projekti raames, kus registri tulemused 120 380 isiku seas.

Seejärel leidsid teadlased, et lühiajaline temperatuuri langus vaid ühe ühiku võrra 2–6 päeva jooksul oli seotud südameinfarkti esinemissageduse olulise tõusuga: kõigi südameatakkide puhul suurenes kokku ligikaudu 10 protsenti. 

Uuring näitas ka, et kui sama 2–6-päevase perioodi jooksul esines külmaperioode või kiiret temperatuuri langust, suurenes südameinfarkti risk ligikaudu kaheksa protsenti, kirjutab Medical Daily

Külmaperioodid defineeriti kui perioodid, mis kestsid vähemalt kaks järjestikust päeva, mil keskmine päevane temperatuur oli külmem kui uuringu käigus registreeritud temperatuuride 10. protsentiil.

«See üleriigiline uuring näitab, et lühiajaline kokkupuude madalama õhutemperatuuri ja külmaperioodidega on seotud müokardiinfarkti (MI) hospitaliseerimise riski suurenemisega pärast kahe kuni kuue päeva möödumist, mis viitab sellele, et inimesed võivad olla eriti haavatavad ägedate südamehaiguste suhtes külmadel perioodidel,» ütles uuringu juhtiv autor Wenli Ni.

JACC peatoimetaja dr Harlan M. Krumholzi sõnul näitavad leiud mitte ainult olulist seost külma ilmaga kokkupuute ja südameinfarkti riski vahel, vaid viitavad ka hilinenud mõjule, mis saavutab haripunkti päevi pärast külmaperioodi.

«Need leiud rõhutavad ka tungivat vajadust sihipäraste sekkumiste järele, et kaitsta haavatavaid elanikkonda,» ütles dr Krumholz.

Tagasi üles