Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kasulik teada: kas on ohutu juua gaseeritud külma vett?

Copy
Tsitruselised gaseeritud vees võivad hammastele liiga teha. Pärast võib olla kasulik juua tavalist vett peale.
Tsitruselised gaseeritud vees võivad hammastele liiga teha. Pärast võib olla kasulik juua tavalist vett peale. Foto: Shutterstock

Gaseeritud vesi sisaldab süsinikdioksiidi, mis muudab selle tavalisest veest happelisemaks. Kuigi gaseeritud vesi on happelisem, ei ole tõendeid, et see kahjustaks luid, ja mõju hammastele on minimaalne, kui see ei sisalda suhkrut või tsitrust, kirjutavad väljaandes The Conversation eksperdid Christian Moro ja Charlotte Phelps Bondi ülikoolist.

Kui inimene aga krigistab sageli hambaid, võib gaseeritud vesi kahjustust süvendada, või kodus hammaste valgendamisel võib see põhjustada täiendavat värvimuutust.

Tavaline ja gaseeritud vesi aitavad mõlemad tõhusalt keha vedelikutaset tõsta. Gaseeritud vesi võib mõnel põhjustada seedehäireid, nagu puhitust ja ebamugavustunnet. Samuti võib happeline vesi ärritada põit neil, kellel on üliaktiivne põis.

Külma vee mõju seedimisele on vähe uuritud. On viiteid, et väga külm vesi võib seedimist aeglustada, kuna see võib pärssida maolihaste kokkutõmbeid ja ahendada veresooni, põhjustades krampe. Samas võib külma vee joomine ajutiselt kiirendada ainevahetust, kuna keha peab vee soojendamiseks energiat kulutama. Kuid see efekt on minimaalne ja ei too kaasa märkimisväärset kaalukaotust.

Olgu vesi mullidega või ilma, see on alati kõige tervislikum jook. Kui on mure võimaliku happerünnaku pärast hammastele, võib gaseeritud vee joomise järel juua klaasi tavalist vett, et neutraliseerida suu happelisus.

Tagasi üles