Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Californias levib põuaga kaasnev eluohtlik seenhaigus (1)

Copy
Haigusega kaasnevad gripilaadsed sümptomid, aga selle põhjustajad võivad levida ka üle keha.
Haigusega kaasnevad gripilaadsed sümptomid, aga selle põhjustajad võivad levida ka üle keha. Foto: Shutterstock

Orupalavik (valley fever) on Ameerika Ühendriikide läänerannikul leviv seenhaigus, mis põhjustab enamasti gripilaadseid sümptomeid. See võib tekitada ohtlikke ja isegi surmaga lõppevaid tüsistusi. Uue uuringu kohaselt algab praegu selle leviku tipphooaeg, vahendab Medical Xpress.

Ravimata jätmisel võib seen põhjustada tõsiseid hingamissüsteemi kahjustusi ja levida teistesse kehaosadesse, nagu nahk ja luud. See võib sattuda isegi ajju, mis võib olla surmav.

Haigust põhjustavad mullas elava Coccidioides seente eosed. Inimesed hingavad neid sisse, kui eosed tuule või inimtegevuse tõttu mullast õhku satuvad. Nakkus ohustab kõige enam inimesi, kes puutuvad sageli kokku lenduva tolmuga, sealhulgas neid, kes töötavad väljas. Kuid haigus ei ole nakkav.

California ülikooli teadlased analüüsisid California osariigis teatatud orupalaviku juhtumeid, mis on viimase kahe aastakümne jooksul järsult kasvanud. Uurijad tuvastasid hooajalised mustrid, mis aitavad inimestel ja tervishoiuametnikel paremini valmistuda tulevaste haigusjuhtude hulga suurenemiseks.

Ajakirjas The Lancet Regional Health – Americas ilmunud uuring näitas, et haigusjuhtumite arv kasvab peamiselt septembrist novembrini, kuid erinevates California maakondades ja aastatel esines erinevusi.

Kuivadel perioodidel on haigusjuhtumite hooajalised tipud vähem väljendunud, kuid vihmaperioodil on need eriti kõrged. Uurijad oletavad, et põud soodustab Coccidioides'e eoste säilimist. Vihmade naasmisel hakkavad need aga laialdaselt levima.

Haigust võib olla raske diagnoosida, kuna selle sümptomid sarnanevad hingamisteede viiruste omadele. Seetõttu rõhutatakse uuringus vajadust tõsta selle kohta inimeste teadlikkust.

Märksõnad

Tagasi üles