Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Loe, mida ajuvähi ja mobiiltelefoni kasutamise seoste kohta teada saadi

Copy
Mobiili kasutamine ei põhjusta ajuvähki.
Mobiili kasutamine ei põhjusta ajuvähki. Foto: Shutterstock

Uus ülevaade raadiolainete võimalike tervisemõjude kohta näitas, et mobiiltelefonide kasutamine ei ole seotud ajukasvajate tekkeriskiga. Uuringu tellis Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ning see avaldati ajakirjas Environment International.

Mobiiltelefone hoitakse sageli pea lähedal ja need kiirgavad raadiolaineid, mis on mitte-ioniseeriv kiirgus. Need kaks tegurit on peamised põhjused, miks algselt tõstatus murekoht, et ehk võivad mobiiltelefonid põhjustada ajukasvajaid.

Kuigi teadlased on olnud juba pikka aega ühte meelt, et mobiiltelefonide raadiolainete ja ajukasvajate vahel ei ole seost, on aeg-ajalt ilmunud uurimusi, mis viitavad võimalikule kahjule, kirjutavad ajakirjas The Conversation teadlased Sarah Loughran ja Ken Karipidis Austraalia kiirguskaitse ja tuumaohutuse agentuurist (ARPANSA). Näiteks 2011. aastal klassifitseeris rahvusvaheline vähiuuringute agentuur (IARC) raadiolaineid kui võimalikke kantserogeene. See klassifikatsioon põhines piiratud tõenditel.

Uus süsteemne ülevaade hõlmab palju suuremat andmestikku kui IARCi 2011. aasta uuringud ja sisaldab ka hilisemaid ning põhjalikumaid uurimusi. Selle tulemusel saab olla kindlam, et raadiolainekiirgus mobiiltelefonidest või muudest juhtmevabadest tehnoloogiaseadmetest ei suurenda ajukasvajate riski.

Ülevaates vaadeldi enam kui 5000 uuringut, millest 63, mis avaldati aastatel 1994–2022, kaasati lõppanalüüsi. Uuringutulemustes ilmnes, et mobiiltelefonide kasutamise ja ajukasvajate või muude pea- ja kaelapiirkonna kasvajate vahel puudub seos. Samuti ei leitud seost pikaajalise mobiiltelefoni kasutamise puhul, isegi kui seda tehti üle kümne aasta.

Tulemused on teadlaste sõnul väga rahustavad. Kuigi teaduslik uurimistöö peab jätkuma, kinnitab ülevaade, et mobiiltelefonide kasutamine on tervisele ohutu ja ei ole tõendeid, et raadiolainetel oleks negatiivne mõju inimeste tervisele.

Tagasi üles