Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

5 toitu, mis tõstavad kolesteroolitaset

Copy
Ummistunud arterid ei lase korralikult verd läbi ja naastude murdudes võib tekkida ka verejooks.
Ummistunud arterid ei lase korralikult verd läbi ja naastude murdudes võib tekkida ka verejooks. Foto: Shutterstock

Kolesterool on vahajas aine, mida keha vajab rakkude ja hormoonide tootmiseks. Liiga suur kolesteroolisisaldus veres võib aga põhjustada veresoonte ummistumist. See võib omakorda halvendada verevoolu organitesse nagu süda ja aju ning viia lõpuks infarkti või insuldini.

Kolesteroolisisaldust mõõdetakse vereanalüüsiga. Kolesteroolisisalduse suurenemise korral võidakse soovitada ravimeid või elustiilimuutusi, näiteks toitumise parandamist ja füüsilise aktiivsuse tõstmist. Sellisel puhul on oluline ka vältida suuremas koguses toite, mis võivad kolesteroolisisaldust suurendada.

1. Täisrasvased piimatooted

Täispiim, juust ja või sisaldavad suures koguses küllastunud rasvu. Need rasvad võivad tõsta «halva» LDL-kolesterooli taset. Alternatiivina soovitatakse kasutada madala rasvasisaldusega või rasvavabu piimatooteid, mis sisaldavad endiselt vajalikke toitaineid, kuid vähem küllastunud rasvu.

2. Punane liha

Punane liha, nagu veise-, sea- ja lambaliha, sisaldab samuti palju küllastunud rasvu. Soovitatav on piirata punase liha tarbimist ja asendada see taimsete valguallikatega, nagu oad, läätsed ja täisteratooted.

3. Lihal olev nahk

Näiteks kana- ja kalkuninahk on kõrge küllastunud rasvade sisaldusega. Nende rasvade tarbimine suurendab LDL-kolesterooli taset, mistõttu on soovitatav valida nahata liha või lahjad valguallikad, nagu kala ja kaunviljad. See aitab säilitada lihasmassi ja toetab südame tervist.

4. Väga töödeldud toidud

Väga töödeldud toidud, nagu vorstid ja muud pakendatud lihatooted, on sageli kõrge ebatervislike rasvade ja soola sisaldusega, samas kui neis on vähe kiudaineid ja toitaineid. Nende toitude pidev tarbimine võib suurendada kolesteroolisisaldust ja südame-veresoonkonnahaiguste riski. Töödeldud toidu asemel on soovitatav tarbida tööstuslikult töötlemata toiduaineid, nagu köögiviljad, puuviljad ja täisteratooted.

5. Praetud toidud

Praetud toidud, nagu friikartulid, sõõrikud ja praekana, sisaldavad sageli transrasvu, mis tõstavad LDL-kolesterooli taset ja suurendavad südamehaiguste riski. Transrasvu võib leida toitudest, mille koostisosade hulgas on osaliselt hüdrogeenitud õlid. Praetud toidu asemel on parem valida ahjus küpsetatud või aurutatud toidud, et vähendada kolesteroolisisalduse suurenemise ohtu.

Kuigi toitumine mängib olulist rolli kolesteroolisisalduse kontrollimisel, on kolesteroolisisaldus suuresti geneetiliselt määratud, mistõttu ei pruugi ainult toitumise muutmisest alati piisata. Võib olla vajalik võtta ravimeid, et tagada normaalne kolesteroolisisaldus. Lisaks tasub järgida üldiselt tervislikku elustiili, mis hõlmab lisaks tasakaalustatud toitumisele ka regulaarset liikumist ja piisavat und.

Allikas: HuffPost

Tagasi üles