Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kanepi mõju inimesele on ulatuslik – inimese genoom hakkab sootuks teisel moel toimima

Copy
Kanepi tarbimine võib inimese genoomi juhtimise – epigeneetika – sootuks teistsuguseks muuta.
Kanepi tarbimine võib inimese genoomi juhtimise – epigeneetika – sootuks teistsuguseks muuta. Foto: Pixabay

Üle 1000 täiskasvanuga läbi viidud uuring viitab, et kanepi tarvitamine võib põhjustada muutusi inimkeha epigenoomis. Epigenoom toimib nagu lülitite süsteem, mis aktiveerib või deaktiveerib geene, muutes seeläbi meie keha toimimist.

Põhjaliku uuringu käigus, mille tulemused avaldati 2023. aastal, selgitas epidemioloog LifangHou Northwesterni ülikoolist (USA), et nad täheldasid seoseid kumulatiivse marihuaana tarvitamise ja mitmete epigeneetiliste ajas muutuvate markerite vahel.

Kanep on Ühendriikides laialdaselt kasutatav mõnuaine; ligi 49 protsenti inimestest on seda vähemalt korra proovinud, nagu kinnitavad Hou ja tema kolleegid oma avaldatud töös. Kuigi mõned USA osariigid ja teised riigid on kanepi legaliseerinud, ei ole me selle mõju tervisele veel täielikult mõistnud.

Teadlased uurisidki ligikaudu tuhandet täiskasvanut, kes olid osalenud pikaajalises uuringus, kus nad olid 20ne aasta jooksul kanepi kasutamise kohta andmeid jaganud. Uuringus osalejad andsid verd kahel korral – 15. ja 20. aastal. Alguspunktis ehk «aastal 0» olid nad vanuses 18 kuni 30 aastat. Kasutades neid viieaastase vahega võetud vereproove, analüüsisid Hou ja tema meeskond epigeneetilisi muutusi, eriti DNA metülatsiooni taset, inimestel, kes olid hiljuti või pikaajaliselt kanepit tarvitanud. DNA-le metüülrühmade lisamine või eemaldamine on üks enim uuritud epigeneetilisi modifikatsioone. Kuigi see ei muuda genoomi järjestust, muudab see geenide aktiivsust, kuna molekulaarsed muutused raskendavad rakkudel genoomi juhiste lugemist. Keskkonnategurid ja eluviis võivad vallandada neid DNA metülatsioonimuutusi, mis võivad edasi kanduda ka järgmistele põlvkondadele, ning vere biomarkerid võivad anda teavet nii hiljutiste kui ka varasemate kokkupuudete kohta.

Teadlased leidsid, et 15. aasta vereproovides oli arvukalt DNA metülatsioonimarkereid, millest 22 olid seotud hiljutise kasutamisega ja 31 kumulatiivse kasutamisega. 20. aasta proovides tuvastati 132 markerit, mis olid seotud hiljutise kasutamisega, ja 16, mis olid seotud kumulatiivse kasutamisega. Hou sõnul tuvastati järjepidevalt üks marker, mis on varem olnud seotud tubaka tarvitamisega, mis viitab võimalikule jagatud epigeneetilisele regulatsioonile tubaka ja kanepi tarvitamise vahel. Mitmeid epigeneetilisi muutuseid, mis olid seotud kanepi tarvitamisega, on varem seostatud selliste nähtustega nagu rakkude proliferatsiooniga – ehk rakkude kiire vohamisega –, hormoonide signaaliradade muutustega, infektsioonidega, neuroloogiliste häiretega, nagu skisofreenia ja bipolaarne häire, ning ainete kuritarvitamisega seotud häirete- ja sõltuvustega.

Oluline on märkida, et see uuring ei tõenda, et kanep otseselt põhjustab neid muutusi või terviseprobleeme. Northwesterni ülikooli epidemioloog Drew Nannini selgitas, et see uurimus on andnud uusi teadmisi marihuaana kasutamise ja epigeneetiliste tegurite seose kohta. Täiendavad uuringud on vajalikud, et määrata, kas need seosed on järjepidevalt täheldatavad erinevates populatsioonides. Lisaks võivad marihuaana mõju vanusega seotud tervisetulemusi käsitlevad uuringud anda täiendavat ülevaadet marihuaana pikaajalisest mõjust tervisele.

Uuring avaldati ajakirjas Molecular Psychiatry

Allikas: Sciencealert

Tagasi üles