Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Regulaarne mobiiltelefoni kasutamine on seotud nende haigustega

Copy
Telefoni kasutamine võib tekitada südameprobleeme.
Telefoni kasutamine võib tekitada südameprobleeme. Foto: Shutterstock

Mobiiltelefonid on muutunud meie igapäevaelu vältimatuks osaks, sageli ilma, et me ise sellest arugi saaksime. Kuid nende mugavusega võivad kaasneda võimalikud terviseriskid, mis nüüd aeglaselt päevavalgele tulevad.

Viimane uuring, mis avaldati ajakirjas Canadian Journal Of Cardiology, viitab sellele, et mobiiltelefoni sagedane kasutamine võib suurendada südamehaiguste riski, eriti praeguste suitsetajate ja diabeediga inimeste seas.

Uuringust selgus, et risk on osaliselt tingitud kehvast unest, psühholoogilisest stressist ja mobiilikasutusega seotud neurootilisusest, edastab Medical Daily

«Mobiiltelefoni kasutamine on tänapäeva ühiskonnas laialt levinud, seega on selle mõju uurimine tervisele oluline rahvatervise väärtus. Mobiiltelefonide kiirgamine raadiosageduslikul elektromagnetväljal (RF-EMF) põhjustavad hüpotalamuse-hüpofüüsi-neerupealise telje düsregulatsiooni, põletikulisi reaktsioone. Lisaks mõjutab oksüdatiivne stress eeldatavasti erinevaid organeid, nagu süda ja veresooned. Siiski on endiselt ebaselge, kas mobiiltelefoni kasutamine on seotud südame-veresoonkonna haiguste riskiga,» selgitas uuringu autor dr Yanjun Zhang.

Mobiiltelefoni kasutamise pikaajaliste tervisemõjude hindamiseks viisid teadlased läbi laiaulatusliku põhjaliku uuringu, milles osales 444 027 Ühendkuningriigi biopangas osalejat, kellel ei olnud anamneesis südame-veresoonkonna haigusi. Osaleja mobiiltelefonikasutust aastatel 2006–2010 hinnati enda esitatud andmete põhjal. Regulaarseks kasutamiseks loeti vähemalt ühe kõne tegemist nädalas.

Keskmise 12,3-aastase jälgimisperioodi jooksul jälgisid teadlased patsientide insuldi, südame isheemiatõve, kodade virvenduse ja südamepuudulikkuse esinemissagedust, kasutades seotud haigla- ja suremusandmeid.

Tulemused näitavad, et võrreldes mitteregulaarsete mobiiltelefonide kasutajatega oli tavalistel mobiiltelefonide kasutajatel oluliselt suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.

Kui teadlased uurisid, kuidas unemustrid, psühholoogiline stress ja neurootilisus neid tulemusi mõjutasid, avastasid nad, et need tegurid võivad olla mobiiltelefoni kasutamise ja südame-veresoonkonna haiguste vahelise seose potentsiaalsed mehhanismid.

«Kehv unemuster ja kehv vaimne tervis võivad häirida südame-veresoonkonna haiguste arengut ööpäevase rütmi, endokriinsete ja ainevahetushäirete ning suurenenud põletike kaudu. Lisaks võib krooniline kokkupuude mobiiltelefonidest eralduva RF-EMF kiirgusega põhjustada oksüdatiivset stressi. Seetõttu võib mobiiltelefonide RF-EMF-kiirguse mõju koos suitsetamise ja diabeediga suurendada südame-veresoonkonna haiguste riski,» ütles kaasuurija Xianhui Qin pressiteates.

Kuigi tulemused näitavad, et mobiiltelefoni kasutamine võib mõnevõrra suurendada haigestumise riski, rõhutavad teadlased, et see ei anna põhjust avalikkusele muretsemiseks. Selle asemel propageerivad nad «vastutustundlikke mobiiltelefoni harjumusi» kui väärtuslikku osa terviklikust lähenemisviisist südame-veresoonkonna tervise säilitamiseks.

«Vastutustundlike mobiiltelefonide kasutamise harjumuste säilitamine peaks olema südame-veresoonkonna tervise toetamise kõikehõlmava lähenemisviisi väärtuslik komponent. Enne kui sukeldute täna oma nutitelefonisse, kaaluge selle aja ümbersuunamist südamele tervislikuma tegevuse poole,» soovitas juhtkirja kaasautor Nicholas Grubic.

Tagasi üles